tiistai 15. tammikuuta 2008

Viron elokuva 2

(Julkaistu Turun Sanomissa 30.04.2004)

Viron nuori älymystö
löysi elokuvan kanavakseen
TS/Tallinna
Leena Hietanen
Virossa keväällä ensi-iltansa saaneista elokuvista kiinnostavin on Esto TV:n Vali Kord (Valitse järjestys). Andres Maimikin dokumenttipohjainen poliittinen satiiri on tehty omarahoituksella silkasta sanomisen pakosta. Kaupallinen tuotanto, Ilmar Taskan ohjaama Täna öösel me ei maga (Tänä yönä ei nukuta) on hautautumassa hiljaisuuteen. Miespääosaa näytteli suomalainen Peter Franzen. Kolmas elokuva, Jaak Kilkin ja Rene Reinumäen Sikojen vallankumous on 500 nuoren sekopäinen irroittelu pioneerileirillä. Elokuvan juoni ei päätä pakota eikä ohjauksesta ja näyttelijäntyöstä ole tietoakaan.
Mainoksilla rahaa
elokuvan tekoon
Vali kord-elokuvan ohjaaja Andres Maimik on elokuva-alan ammattilainen. Hän on valmistunut Tallinnan opettajankoulutuslaitokselta dokumenttiohjaajaksi. Hän elättää itsensä mainostöillä.
-Virossa tehdään niin vähän elokuvia, ettei elokuvaa voi pitää ammattina, hän sanoo.
Elokuva on hänelle kuitenkin se ainoa oikea asia, jota hän haluaa tehdä.
-Rahoitan elämäni ja elokuvani tekemällä mainosfilmejä. Haluan kasvattaa lastani ja silloin tällöin ostaa levyjä ja kirjoja. Life comes first. Olen onnistunut saamaan rahaa mainostöillä niin, että voin tehdä myös elokuvia, hän sanoo.
Vali kord hyödyntää dokumenttielokuvan parhaita perinteitä henkeä salpaavasti ja jopa nerokkaasti. Provokatiivinen ja hauska elokuva kertoo Viron valtapuolue Res Publicasta ja pääministeri Juhan Partsista.
-Elokuva on protesti Virossa nousevaa ksenofobiaa vastaan. Viroa vaivaa ajatuksellinen sekavuus. Yhteiskuntaa järjestetään alkeellisten totuuksien kautta. Syyllisiä ovat kommunistit, homot ja muukalaiset, jotka halutaan vankilaan, Maimik luonnehtii.
-Res Publica ei ole todellisuudessa niin fasistinen kuin miltä se onnistuu kuulostamaan. Haluamme kiinnittää huomiota jokapäiväiseen, ihmiskasvoiseen fasismiin, Maimik korostaa.
Poliitikot
suuttuivat
Vali kord-elokuvan suurimpia etuja on sen ajankohtaisuus. Elokuva irvailee virolaisten Yhdysvaltojen ihailua, ryntäystä Irakin sotaan ja maan rikkaita suojelevaa talouspolitiikkaa. Se tuo parhaina hetkinä mieleen amerikkalaisen dokumentalisti Michel Mooren. Elokuvakerronnallisesti jopa Monty Python voisi olla kateellinen shokeeraavista kohtauksista lasten kanssa. Elokuva on niin spontaani, että on vaikea uskoa sillä olleen käsikirjoitusta.
-Olimme miettineet kaikki kohtaukset etukäteen ja arvioineet, kuinka poliitikot reagoivat. Käsikirjoitusta oli 20 liuskaa, Maimik vakuuttaa.
Elokuvan tyylinä on provokaatio. Pääosaa näyttelevä Rain Tolk on poliitikoille jo niin kiusallinen tapaus, että hänet nähdessään he välittömästi tilaavat turvamiehet paikalle.
-Olemme elokuvan tykinruoka, Tolk sanoo viitaten elokuvan toiseen pääroolin esittäjään Ken Saaniin. Yhdessä he ottavat vastaan poliitikkojen pahan mielen irvaillessaan elokuvassa heidän tyhmyyksilleen.
Tolk on luonnonlahjakkuus kameran edessä kokijana ja tapahtumien eteenpäin viejänä. Hän ei ole opiskellut näyttelemistä vaan kaksi vuotta filosofiaa Tarton yliopistossa.
-Tunnen syntyneeni kameran eteen. Haluaisin joskus näytellä pitkässä elokuvassa, Tolk tunnustaa.
Älymystön
puheenvuoro
Maimik on Vali kord-elokuvan älyllinen moottori. Hän tunnustaa heti, ettei hän tee elokuvia yksin.
-Esto-tv on kollektiivinen luomus, hän sanoo.
Esto- tv:ssä on Maimikin, Tolkin ja Saanin lisäksi näyttelijä, tuottaja Juhan Ulfsak. Neljän miehen ryhmä on toteuttanut ajatuksiaan 6-osaisessa televisiosarjassa Esto-tv. Se lopetettiin hyvän maun rajat ylittävänä. Nyt ryhmä on perustanut Esto-tv:n pohjalta tuotantoyhtiö Kuukulgur Filmin. Se hakee jo apurahaa Viron Elokuvasäätiöltä (Eesti Filmi Sihtasutus) uuteen elokuvaan, joka kertoo myymisen taidosta.
-Tuottajakeskeinen elokuva vaatii myyjän taitoa enemmän kuin taiteellista lahjakkuutta, Maimik ironisoi.
Vali kord on Virossa poikkeuksellinen tuotanto. Se on hyvin yhteiskuntakriittinen ja sosiaalisesti herkkien tekijöiden elokuva. Se todistaa myös, ettei Viron uusi intelligentsia kumartele kuvia. Se antaa konkreettisesti tukkapöllyn arvostetulle intellektuellille Jaan Kaplinskille. Andres Maimikilla on syytä pelätä, ettei hän saa rahaa uusiin elokuviin. Hän on saanut tehtyä loistavan elokuvan rahattakin.
-Toivottavasti siitä ei tule sääntöä, hän huokaa.
Kuva: Albert Truuväärt
Kuvateksti: Viron nuoret elokuvantekijät, Andres Maimik ja Rain Tolk tekevät elokuvaa palkattakin saadakseen sanottavansa julki.

Ei kommentteja: