tiistai 15. tammikuuta 2008

Venäjä, Viro ja EU

(Tarjottu Kalevaan 22.02.2005, ei julkaistu)

Venäjä arvioi suhteet Viroon
huonoimmiksi 15 vuoteen

Virossa maanantaina vierailulla ollut Venäjän duuman ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Konstantin Kossatsov kritisoi Eesti Päevalehden haastattelussa Viron ja Venäjän suhteita.
-Viron ja Venäjän suhteet ovat huonoimmillaan viimeisen 15 vuoden aikana, koko Viron itsenäisyyden aikana, Kossatsov sanoi.
Kossatsov perusteli suhteiden huonoutta Viron halulla kirjoittaa historiaansa uudelleen.
-Te haluatte nähdä historian vain oman halunne mukaan. Monia asioita katsotte musta-valkeina. Te puhutte 30-luvun Virosta demokratiana ja vapaana maana, jonka Neuvostoliitto tuhosi. Mutta eihän Viro ollut ollenkaan niin demokraattinen 30-luvulla, Kossatsov muistutti.
Venäjää on loukannut Kossatsovin mukaan se, että Viro on heittänyt roskakoriin vuonna 1991 tammikuun 13. päivänä Venäjän presidentti Boris Jeltsinin ja Neuvosto-Viron korkeimman neuvoston puheenjohtajan Arnold Rüütelin allekirjoittaman sopimuksen. Sopimuksessa Neuvostoliitosta eroavat Venäjä ja Viro määrittelivät maiden tulevat suhteet. Viro sitoutui sopimuksessa antamaan kaikkien maassa olevien venäläisten valita vapaasti kansalaisuutensa.
-On täysin käsittämätöntä, että se dokumentti on olemassa ja siinä on kahden valtion päämiehen allekirjoitukset, eikä sopimuksessa olevaa mustavalkoista tekstiä täytetä, Kossatsov hämmästeli.
Rajasopimuksen yhteyteen tulevassa julkilausumassa Venäjä on määritellyt yhdeksi maiden suhteiden tulkipilariksi tammikuun 1991 sopimuksen. Viro puolestaan ei tunnusta sopimuksen laillisuutta, koska se allekirjoitettiin neuvostoaikana.
Kossatsovin mielestä Viron EU-jäsenyys on heikentänyt maiden suhteita edelleen.
-Luulin, että kun Virosta tulee EU:n ja Naton jäsen, epäluulo Venäjää kohtaan vähenisi. Kävi juuri päinvastoin, Kossatsov arvioi.
Viron parlamentin ja Venäjän duuman ulkoasianvaliokunnat tapasivat perinteisen jokavuotisen tapaamisen puitteissa. Keskusteluissa pääasiana oli kevään suuri koitos, Viron ja Venäjän rajasopimus, joka pitäisi allekirjoittaa toukokuun 10. päivänä Moskovassa.
Leena Hietanen

Ei kommentteja: