keskiviikko 9. tammikuuta 2008

EU-jäsenyys

(Julkaistu Turun Sanomissa 02.05.2004)

Viro oli Euroopassa ennen Puolaa

TS/Tallinna
Leena Hietanen

Viro liittyi Euroopan Unioniin perjantai-yönä ensimmäisten maiden joukossa yhdessä Latvian, Liettuan ja Kyproksen kanssa. Siitä tuli EU:n jäsen tuntia ennen ennen Puolaa, joka tuli EU:n jäseneksi muiden liittyjämaiden kanssa aikaeron takia vasta tuntia myöhemmin. Virossa jäsenyys otettiin maltillisesti vastaan. Kaupungilla ei ollut erikseen ilotulitusta tai kansanjuhlaa. EU:n jäsenyysjuhlinta sekoittui yleiseen vappujuhlintaan.
Lauantaina Tallinnasta löytyi vain kaksi EU:n lippua: presidentin linnasta ja ulkoministeriön edestä. Presidentti Arnold Rüütel perusteli aamulla vaatimatonta juhlintaa pohjoismaisella kansanluonteella.
-Ilmaisemme tunteitamme varovaisesti, hän sanoi.
Unelmat
toteutettu
Lauantain juhlinta alkoi lippujen nostolla Toompean mäellä, jossa parlamentin jäsenistä koottu sekakuoro lauloi. Juhlat jatkuivat presidentin linnan pihalla. Presdentti Rüütel korosti puheessaan rautaisen esiripun lopullisesti kadonneen.
-Euroopan unioniin pääsy on ollut päämäärämme itsenäisyytemmme palautuksesta lähtien. Euroopan unionille tämä viides laajennus on sen suurin ja poistaa viimein rautaisen esiripun jänteet, hän sanoi puheessaan.
Rüütel kertoi lehdistölle olleensa itsenäistymisprosessin keskipisteessa aina Unkarin ja Tsekkoslovian kansannousuista saakka.
-Ne tapahtumat antoivat meille itseluottamusta. Lopullista rohkeutta antoi Berliinin muurin kaatuminen, hän sanoi.
Rüütel katsoi Viron olevan nyt vaiheessa, jossa Naton ja EU:n jäsenenä suunnataan tulevaan.
-Olemme toteuttaneet unelmamme. Nyt alkaa uusi vaihe kehityksessä, hän sanoi.
Presidentin linnan pihalla lipun noston juhlallisuuksiin osallistui myös entinen presidentti Lennart Meri itseoikeutettuna Viron länteen viejänä. Meri kommentoi Kyproksen turkkilaisten jäämistä EU:n ulkopuolelle mielttömyytenä.
-EU joutui mielettömään ja typerään tilanteeseen, kun kreikkalaiset äänestivät EU:n haluamat ihmiset jäsenyyden ulkopuolelle, hän sanoi.
Hän kieltäytyi kiireeseen vedoten kommentoimasta Latvian ja Viron lähes miljoonaa ei-kansalaista, joita odottaa Kyproksen turkkilaisten kohtalo jäädä eurooppalaisten oikeuksien ulkopuolelle.
Viro saa
itseluottamusta
Juhlat jatkuivat puiden istutuksella koko Virossa. Päätapahtuma oli Vardin metsässä 50 kilometrin päässä Tallinnasta, jossa parlamentin jäsenet ja Euroopan komission suurlähettiläs, tanskalainen John Kjäer antoi panoksensa kuusien istutukseen. Hänen mielestään Viro saa EU:n jäsenenä uutta itseluottamusta hoitaa suhteitaan esimerkiksi Venäjään. Virolta puuttuvat lähes kaikki valtioiden väliset sopimukset Venäjän kanssa.
-EU antaa Virolle poliittista suojaa. Se antaa Virolle itseluottamusta hoitaa suhteitaan Venäjään. Taloussopimuksen laajeneminen poistaa Venäjän rankaisutullit ja auttaa Viron taloutta, John Kjäer arvioi.
Kjäerin mukaan Baltian ei tarvitse pelätä olevansa Euroopan periferiaa.
-Maantieteellistä sijaintia ei voi muuttaa, mutta poliittisesti Baltia tuli Eurooppaan, hän sanoi.
Pienten maiden ei tarvitse hänen mielestään pelätä myöskään vaikutusmahdollisuuksiaan EU:ssa.
-Tanska ja Suomi eivät ole sellaisesta valittaneet, hän kommentoi.
Puiden istutukseen osallistui yli 8000 virolaista. Puita on tarkoitus istuttaa heinäkuuhun saakka miljoona kappaletta. Operaatio huipentuu laulujuhliin heinäkuussa.
Eurooppa
jyrää vai rullaa
Nuorison rullaluistelutapahtumaan oli Tallinnan keskustaan kokoontunut lähes sata nuorta rullaluistelijaa, joukossa myös nuoria ulkomaisia vieraita EU-maista.
Tapahtuman järjestäjä Aivar Roop arveli virolaisten väsyneen jo juhlimaan uusia jäsenyyksiä.
-Kymmenen viime vuoden muutokset ovat väsyttäneet meidät. Olemme jo hyväksyneet kauan sitten, että meistä tulee jäseniä, hän sanoi.
Rullaluistelutapahtuman avannut kaksinkertainen olympiavoittaja, Neuvostoliiton ja itsenäisen Viron joukkueessa kultaa voittanut pyöräilijä Erika Salumäe lähetti rullaluistelijat matkaan sanaleikillä.
-Jyrääkö Eurooppa vai rullaako se meidät, hän huudahti lähtösanoiksi.
Rullaluistelijoiden kilpailutehtävänä oli koputtaa jokaisen EU-maan lähetystön ovea.
Pessimismiä
ilmassa
Virossa ja yleisesti Baltiassa lähestyvä EU-jäsenyys on näkynyt muun muassa talouden ylikuumenemisena. Kiinteistöjen ja osakkeiden hinnat ovat nousseet hurjaa vauhtia. Taloudellinen optimismi ei ole kuitenkaan lyönyt läpi koko yhteiskunnassa. Sosiologisen tutkimuslaitos TNT Emorin mukaan Baltian maista optimistisemmin suhtautuu EU:n jäsenyyteen Liettua. Latviassa ja Virossa suhtautuminen on pessimistisempää. Virolainen sosiologi Mari Kalkun arvioi tutkimusta torstain Eesti Päevalehdessä siten, että Virossa ja Latviassa tunnelmaa heikentää ei-kanslaisten mielialat.
-He suuntautuvat enemmän Venäjän valtapiiriin, hän kirjoitti.
Hänen arvionsa mukaan Latviassa tunnelmia heikentää sisäpoliittinen epävakaus, joka ei ota laantuakseen. Myös etniset latvialaiset ja virolaiset ovat aikasempaa pessimistisempiä jäsenyyden suhteen.
-Pelot ovat koko yhteiskunnassa. Kun liettualaiset ovat huolissaan siitä, saavatko he ostettua kylliksi EU:n lippuja, Virossa ja Latviassa murehditaan sitä, onko suolaa ja sokeria varastoitu riittävästi, hän kirjoitti.
Kuvat: Jari Laurikko
Kuvatekstit: Nuorison rullaluistelutapahtumaan osallistuivat tanskalaiset Susan Riedel (vas.) ja Martje Petersen iloisesti EU-ilmapallot selässään.
Rullaluistelijat lähetti matkaan Erika Salumäe kysyen, rullaako Eurooppa vai jyrääkö se meidät.
Puiden istutukseen osallistunut EU:n suurlähettiläs John Kjäer uskoo Viron saavan poliittista itseluottamusta EU:n jäsenyydestä.
Presidentti Arnold Rüütel katsoi Viron saavuttaneen kaksi tärkeää unelmaa: Nato- ja EU-jäsenyyden.

Ei kommentteja: