keskiviikko 9. tammikuuta 2008

Amerikkalaisella Eurooppaan

(Julkaistu Turun Sanomissa 15.06.2004)

Baltian hallituspuolueille eurovaalit olivat fiasko

TS/Tallinna
Leena Hietanen

Viron eurovaalitulos oli istuvalle hallitukselle katastrofi. Voiton veivät oppositiossa olevat sosiaalidemokraatit. He kokosivat Viron kuudesta europarlamenttipaikasta kolme. Hallituspuolueet Res Publica ja Kansanliitto jäivät kokonaan ilman edustusta europarlamentissa.
Viron sosiaalidemokraattien menestyksen takana on heidän pääehdokkaansa, amerikkalainen emigrantti Toomas-Hendrik Ilves, joka keräsi mahtavan äänisaaliin, 76 136 ääntä. Seuraavaksi suosituin, keskustan naisehdokas Siiri Oviir sai 16 633 ääntä. Virosta europarlamenttiin menee sosiaalidemokraattien ja keskustan Oviirin lisäksi reformipuolueen Toomas Savi ja Isänmaaliiton Tunne Kelam. Reformipuolueen toiseksi menestynein ehdokas oli professori Igor Gräzin. Virosta europarlamentin konservatiivien parlamenttiryhmä saa yhden edustajan, liberaalit kaksi ja sosialistit 3 edustajaa.
Sosialismista
kaukana
Viron sosiaalidemokraattinen puolue on uusi puolue eikä sillä ole juurikaan kannatusta paikallis- ja parlamenttivaaleissa. Toomas-Hendrik Ilveksen murskavoitto ei niinkään kerro sosiaalidemokraattisten aatteiden noususta Virossa kuin virolaisten heikosta itsetunnosta Euroopassa. Virolaiset eivät usko kykenevänsä ajamaan omia etujaan Euroopassa ja valitsivat itsensä edustajaksi amerikkalaisen. Ilves on vakuuttanut, ettei virolaiset sosiaalidemokraatit koskaan kanna punaista lippua eivätkä laula internationaalia. Hänet tunnettaan henkilönä, joka inhoaa kaikkea sos-alkuista. Ilves on ollut Viron ulkoministerinä puolueisiin sitoutumattona henkilönä. Ennen sosialistiksi ryhtymistään hän viivähti maalaisliittolaisessa puolueessa hetken.
Virossa äänestysaktiivisuus oli Euroopan matalinta tasoa. Äänestämässä kävi vain 26,7 prosenttia äänioiketetuista. Vain Puolassa äänestettiin Viroakin apaattisemmin.
Latviassa
paineita
Latviassa vaalitulos oli myös takaisku istuvalle hallitukselle. Latvian yhdeksästä europarlamenttipaikasta oppositiossa oleva Isänmaa-puolue vei suurimman saaliin, neljä paikkaa. Muut menestyjät olivat oppositiossa olevat Uusi aika-puolue, joka sai kaksi paikkaa ja venäläisten puolue, joka sai yhden paikan. Hallituspuolueet vihreät ja keskusta ovat jäämässä kokonaan ilman edustajaa.
Latviassa äänestysprosentti nousi 40 prosenttiin.
Liettuassa äänestysaktiivisuuden nosti 48,2 prosenttiin samanaikaiset presidentin vaalit. Liettuan europarlamenttipaikkojen laskenta kestää kaksien vaalien takia. Alustavasti voittoa povataan sosialisteille.
Latviassa vaalituloksen on ennustettu johtavan hallituskriisiin. Virossa pääministeri Juhan Parts on ilmoittanut, ettei hänen hallituksensa aio erota vaalituloksen johdosta.

Ei kommentteja: