keskiviikko 9. tammikuuta 2008

EU ja vähemmistökysymys 3

(Julkaistu Turun Sanomissa 26.02.2004)

Baltian vähemmistökysymys nousee Venäjän ja EU:n teemaksi
TS/Tallinna
Leena Hietanen
Venäjän varaulkoministeri Vladimir Tsizovin eilinen vierailu Viroon ja päivää aikaisemmin tapahtunut vierailu Latviaan vahvisti Venäjän haluavan pitää Baltian venäläisvähemmistön ja ei-kansalaisia koskevan kysymyksen asialistalla EU:n ja Venäjän yhteistyö- ja taloussopimuksen PCA:n laajentumisneuvotteluissa.
-Pääpaino on talous- ja kaupallisilla kysymyksillä. Mukana on vain yksi humanitaarinen kysymys, joka koskee Viron ja Latvian venäläisvähemmistöä, Tsizov sanoi lehdistötilaisuudessaan eilen.
Venäjä on esittänyt viisi kohtaa, joihin se haluaa parannuksen Latviassa ja Virossa. Maiden on hyväksyttävä kaikki ihmisoikeussopimukset ja helpotettava kansalaisuuden saantia siten, että esimerkiksi sotaveteraanit saavat kansalaisuuden automaattisesti. Maiden olisi taattava venäjänkielinen opetus ja sallittava venäjän kielelle virallinen asema venäjän kielisillä alueilla.
-Emme ennätä ratkaista kaikkia kysymyksiä ennen toukokuun alkua, mutta toivomme saavamme siirtymäaikaa asioiden rakentavalle käsittelylle, hän sanoi.
Tsizov tapasi Virossa ulkoministeri Kristina Ojulandin lisäksi venäläisiä sotaveteraaneja, ortodoksikirkon edustajia ja ihmisoikeusjärjestöjä.
Tsizov muistutti, ettei Venäjä tule allekirjoittamaan esimerkiksi Viron ja Venäjän välistä rajasopimusta niin kauan kuin venäjänkielisen väestön ihmisoikeudet Virossa ovat turvaamatta. Tsihovia ei myöskään hätkäyttänyt uhkailut rangaistustoimenpiteistä, jos Venäjä viivyttelee PCA:n laajentamista uusille jäsenmaille toukokuussa.
-Rangaistustoimenpiteistä ei sopimuksessa ole mainintaa, hän muistutti.

1 kommentti:

Pavel K kirjoitti...

Dear Ms Hietanen,
Sorry for disturbing you and taking your valuable time. I apologize for my 0 (zero) knowledge of the Finnish language and I hope you can read English, even mine. I haven't read your paper on the situation in Estonia with Russian population (on the apartheid system there)but have read a bit about it, some reactions. I'd like to thank you for your honest position. Don't you have anything on this topic in English (French)?
If "yes" could you, please advize me any references?
In turn, if you are interested somehow in the Russian culture, civilization, people probably the below references to my article might be of your interest...
http://www.mejb.com/flash_content/Vol1_Issue2/RussianCivilization_P1.htm
http://www.mejb.com/flash_content/Vol1_Issue2/RussianCivilization_P2.htm
Kindest regards,
Pavel Kasyanov,
Moscow