keskiviikko 9. tammikuuta 2008

Naton turvaan

(Julkaistu Turun Sanomissa 30.03.2004)

Viro sai eilen Naton
sateenvarjon turvaan
TS/Tallinna
Leena Hietanen
Baltian maiden Nato-jäsenyyden merkiksi Nato alkoi virallisesti valvoa Viron, Latvian ja Liettuan ilmatilaa eilisiltana kello 18. Nato toimitti Belgiasta neljä F-16-hävittäjää, jotka sijoitettiin aluksi Liettuaan Vilnan lentokentälle. Liettuaan saapui myös belgialaisia ja tanskalaisia ilmavoimien joukkoja koneita vastaanottamaan.
Muodollisesti seitsemän uutta jäsenmaata liittyivät Natoon Washingtonissa viime yönä antaessaan Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powellille liittymisasiakirjan. Viroa edusti pääministeri Juhan Parts. Hän luonnehti Postimees-lehdessä Nato-jäsenyyttä Viron itsenäisyyden turvaksi.
-Itsenäisyytemme perustan betoni on nyt kovettunut, Parts sanoi.
Parts kirjoitti myös yhdessä liittyvien maiden pääministerien kanssa julkilausuman.
-Tänään Euroopassa lähes 50 miljoonaa ihmistä tuntee olonsa turvallisemmaksi tietäessään, ettei historia toistu, Herald Tribune-lehdessä julkaistussa julkilausumassa sanottiin.
Pääesikunnassa
tyytymättömyyttä
Virossa on vallalla täydellinen euforia Nato-jäsenyyden varmistuttua. Varsinaiset juhlallisuudet järjestetään Virossa kuitenkin vasta perjantaina ja lauantaina, kun Nato-jäsenyys vahvistetaan Brysselissä Naton päämajassa. Eri puolilla Viroa järjestetään juhlatilaisuuksia ja konsertteja sotilasliiton jäsenyyden kunniaksi.
Virossa on ainoastaan pääesikunnasta kuulunut pientä kritiikkiä Nato-jäsenyyden ehtoja kohtaan. Eesti Ekspress-lehden kolumnisti Andrei Hostov kirjoitti pääesikunnan ja puolustusministeriön olevan lähes sotatilassa, koska pääesikunta ei pidä uudesta puolustuskonseptista. Viron pääesikunta ei pidä ajatuksesta, että Viron tulee vähentää omaa alueellista puolustustaan ja lisätä valmiuttaan osallistua Naton operaatioihin. Puolustusministeriössä taas pidetään tärkeänä Viron osallistumista kansainvälisiin tehtäviin, kun pääesikunta haluaisi kehittää Viron omaa puolustusta.
Naton ilmatilan valvonnan tehokkuutta on myös hiukan epäilty. Yli 600 kilometriä maarajaa Venäjän kanssa ja kolmen maan ilmatilan valvonta vain neljällä koneella on saanut lehtien internet-palstoilla virolaiset lukijat hyvin skeptisiksi.

Ei kommentteja: