tiistai 15. tammikuuta 2008

Kielipoliisi työssään

(Julkaistu Opettaja-lehdessä maaliskuussa 2006)

Viron kielipoliisi tehostaa
ratsioita venäläiskouluissa

Teksti: Leena Hietanen

Viron kieliviraston valvontaosaston johtaja Leho Klaserin mukaan venäläiskoulujen opettajien viron kielen taito on luultua heikompaa.
-Valtaosa opettajista ei täytä minkäänlaisia vaatimuksia siirtyä aineopettajina vironkieliseen opetukseen ensi syksynä, hän sanoo.
Viron venäjänkielisissä lukioissa on määrä toteuttaa ensi syksynä uudistus, jossa opetuksesta 60 prosenttia annetaan viron kielessä. Viron kielivirasto on koko viime vuoden tehostanut kontrollia venäjänkielisissä kouluissa.
-Tarkistamme kaikki opettajat, joille on annettu huomautus puutteellisesta kielitaidosta tai joiden kielitodistus vaikuttaa väärennökseltä, Klaser kertoo.
Virossa väärennettyjä kielitodistuksia ostetaan ja myydään, sillä ne ovat työlupia. Venäjänkieliset opettajat tarvitsevat myös virassa pysyäkseen kielitodistuksen viron kielen taidoista.
Opettajat eivät
suhtaudu vakavasti
Helmikuussa kielivirasto teki tarkistuskäynnin Tallinnassa Haaberstin venäjänkielisessä lukiossa. Huomautuksen oli viime vuonna saanut 27 opettajaa, joista kolmen kielitodistusta epäiltiin väärennökseksi. Nyt huomautuksen sai edelleen 23 opettajaa.
-Opettajat eivät suhtaudu vakavasti asiaan. Kuka sitten opettaa, jos he eivät. Virolaiset opettajat eivät lähden venäläisiin kouluihin, Klaser huomauttaa.
Aineopettajat pyrkivät täyttämään lainkirjainta viemällä aluksi voimistelu- ja musiikkitunnit viron kielellä.
-Opettajat protestoivat, että matematiikka on vaikea aine opettaa venäjäksikin saati sitten heikolla viron kielellä, Klaser kertoo.
Venäjänkielinen opettajakunta on vanhaa ja opettajien työtaakka on Klaserin mielestä Virossa jo muutenkin suuri. Hyvin usein venäjänkieliset lapset osaavat paremmin viroa kuin heidän opettajansa.
-Koulu ei ole missään määrin valmis viemään uudistusta läpi suunnitellussa aikataulussa, Klaser kuittaa.
Sakotkaan
ei auta
Viron kielivirastolla on poliisin valtuudet. Se voi antaa sakkoja opettajille, jotka eivät täytä kielivaatimuksia. Viron kielen taito on valtion laitoksista kaiken heikoin venäjänkielisissä kouluissa. Viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla kielipoliisi sakotti kaikkein eniten koulujen opettajia, yhteensä 51 730 kruunun eli noin 3500 euron edestä. Minimisakko on noin 200 kruunua eli 14 euroa.
-Olemme sakottaneet rehtoreita ja opettajia stimuloidaksemme heitä kehittämään viron kielen taitoa. Sakko on symbolinen. Miten nyt sakottaa ihmisiä kielitaidon heikkoudesta, Klaser naurahtaa.

Ei kommentteja: