keskiviikko 9. tammikuuta 2008

Nato ja vähemmistökysymys

(Julkaistu Turun Sanomissa 11.03.2004)

Naton pääsihteeri Virossa:
Latviassa ei etnisen konfliktin vaaraa
TS/Tallinna
Leena Hietanen
Naton uusi pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer vakuutti Latviasta Viroon saavuttuaan, ettei Latvian etnisten ryhmien kiristyvät suhteet aiheuta Natolle huolia.
-Kielikysymys on Latvian sisäinen asia. En nähnyt mitään sellaista, että olisi syytä uskoa, että Latviassa puhkeaisi etninen konflikti, Scheffer vakuutti.
Riiassa ovat mielenosoitukset lisääntyneet sen jälkeen, kun Latvia päätti siirtää venäjänkielisen keskiasteen opetuksen 60 prosenttisesti latviankieliseksi.
-Emme näe ristiriitaa Latvian hallituksen päätösten kanssa, Scheffer sanoi.
Juhlallisuudet
huhtikuussa
Hollannin entinen ulkoministeri ja nykyinen Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer on ensimmäisellä tutustumismatkallaan seitsemässä uudessä Nato-maassa. Maista tulee Naton jäseniä huhtikuun toinen päivä Nato-maiden ulkoministereiden tapaamisessa Brysselissä. Jaap de Hoop Scheffer viipyi Virossa kaksi päivää. Hän tapasi Virossa poliittista johtoa ja puolustusvoimien edustajia.
Viron parlamentti ratifioi keskiviikkona Naton liittymissopimuksen. Viron hallitus antoi ulkoministeriölle runsaat puoli miljoonaa kruunua rahaa Naton liittymisjuhlallisuuksia varten huhtikuun alussa. Ulkoministeriö järjestää Tallinnan Vapauden aukiolla konsertteja jakaen Nato-symboleita kuten viirejä ja tarroja.
Solidarisuutta
ja luottamusta
Jaap de Hoop Schefferin puheissa Tallinnassa Nato näyttäytyi enemmän herrojen korttipelikerhona kuin sotilasliittona. Kysymyksiin Itämeren merivartionnista ja Viron mahdollisen palkka-armeijan suuruudesta, Jaap de Hoop Scheffer vastasi.
-En tunne riittävästi yksityiskohtia. Hoidamme solidaarisuudella asiat. Luottakaa Natoon, hän sanoi.
Virolta puuttuvat ilmavoimat. Scheffer muistutti, ettei se ole mikään ongelma, koska Naton solidaarisuussäännön mukaan muut auttavat.
-Viro ei voi olla heikoin lenkki vaan asia hoidetaan yhdessä, hän sanoi.
Samoin virolaisten ei pitäisi enää murehtia miettimällä omaa alueellista puolustustaan.
-Sen ei pitäisi huolestuttaa teitä, koska se on Naton asia, hän kommentoi.
Virossa on viime aikoina keskusteltu siitä, että armeija muuttuu yhä enemmän palkka-armeijan suuntaan. Osa ministereistä haluaisi kuitenkin säilyttää laajan asevelvollisuuden. Nato kehittää virolaisia joukkoja myös selkeämmin omiin tarpeisiinsa terrorismin vastaiseen taisteluun sopiviksi joukoiksi.
Tanskasta
ilmavartiointi
Baltian ilmatilaa alkaa valvoa alustavasti tanskalaiset joukot Liettuassa. Tanskan ilmavoimien henkilökunnalle on ilmoitettu, että Liettuaan on lähdössä neljä F-16-hävittäjää, tutka ja satakunta sotilasta. Liettuan puolustusvoimat on kertonut, että kyseeseen voivat tulla myös joukot Saksasta, Norjasta tai Puolasta.
Venäjä on tehnyt Viron ilmatilassa lentoja, joita Viron ulkoministeriö on pitänyt räikeinä Viron ilmatilan loukkauksina. Venäjä kiistää lennot. Viron eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Marko Mihkelson on luonnehtinut Venäjän lentoja provokaatioksi, jonka avulla Natolle on pyritty näyttämään Baltian ilmatilan valvonnan vaikeus.

Ei kommentteja: