keskiviikko 16. tammikuuta 2008

Apartheid-vastine

(Vastine julkaistu 23.12.2004 Aamulehdessä)

Hyvä päätoimittaja Matti Apunen.
Pyydän vastineoikeutta koskien Matti Posion uutisointia artikkelistani Molodosh Estoniassa.
Toivoisin, että vastineen yhteydessä julkaistaisiin alkuperäinen suomenkielinen artikkelini tavalla, jonka lehti katsoo parhaaksi. Sen voi julkaista ilman korvausta.


Päätoimittajalle:
Suomalainen russofobia
näkyy parhaiten lehdistössä
On hyvä, että Viron venäjänkieliseen lehteen, Molodosh Estoniaan kirjoittama artikkelini on tuotu esille myös kotimaassa. Pidän sen teemoja tärkeinä ja keskustelun arvoisina Suomessakin. Aamulehden tapa reagoida asiaan päätyi kuitenkin heijastamaan vain nykyistä suomalaista asenneilmapiiriä ja sitä, mitä venäläiset kutsuvat russofobiaksi. Suomessa on ilmeisen mahdotonta tuoda julki Venäjän ja EU:n jäsenmaiden ristiriitojen takana olevia todellisia ongelmia. Keskeisenä syynä on median asennevamma, joka estää Venäjän ja ulkovenäläisten näkemyksen esilletulon Suomessa. Venäjän ja Euroopan perusongelmista, koskivatpa ne Baltiaa tai Ukrainaa ollaan Suomessa onnellisen tietämättömiä.
Olen myös hämmästynyt toimittaja Matti Posion tavasta sotkea juttuun Juri Derjabin. Vapaana toimittajana olin suunnannut kyseisen artikkelini venäläisille lukijoille. Virossa työskennellässäni olen saanut julkaistua venäjänkielisessä lehdistössä juttujani; niitä on jopa toivottu. Halusin luetuttaa artikkelini Juri Derjabinilla selvittääkseni, kannattaako sitä tarjota Venäjällä ilmestyviin lehtiin. Olin vakuuttunut, että eläkkeellä oleva neuvostodiplomaatti Juri Derjabin on oikea kommentoija, koska hän osaa suomea ja tuntee Moskovan lehdistön. Minulla ei kuitenkaan ollut Juri Derjabinin yhteystietoja. Välttääkseni sidoksen venäläisiin diplomaatteihin en ottanut yhteyttä Venäjän lähetystön lehdistöosastolle vaan käännyin kollegani Matti Posion puoleen. Hän antoi minulle Juri Derjabinin puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen.
Olen kiitollinen Juri Derjabinille, että hän ystävällisesti luki tuntemattoman toimittajan hänelle lähettämän suomenkielisen tekstin ja suositteli muutamia lehtiä. Ukrainan kriisin puhjettua arvioin kuitenkin Suomea koskevan aiheen menettäneen ajankohtaisuuden Moskovassa ja tarjosin jutun Molodosh Estoniaan.
Olen pahoillani, että Derjabin sotkettiin asiaan, johon hänellä ei ole osaa eikä arpaa. Jos Posiolla oli epäilyksiä Derjabinin osuudesta artikkelin syntyyn, hänen olisi pitänyt tarkistaa asia suoraan minulta. Nyt syntyi mielikuva, että toimittajan keskusteleminenkin venäläisen kanssa on, jos ei rikollista, niin ainakin epäilyttävää. Ilmeistä on, että Suomessa suorat kontaktit venäläisiin ovat “kotiryssäilyä” ja siis maanpetosta.
Leena Hietanen
toimittaja

Kommentti: Aamulehti julkaisi vastineen otsikolla "Derjabin luki tekstin". Aamulehti ei koskaan julkaissut edes ilmaiseksi artikkelia "Suomi laillistaa Baltian apartheid-valtiot".

Ei kommentteja: