keskiviikko 9. tammikuuta 2008

EU ja vähemmistökysymys 2

(Julkaistu Turun Sanomissa 26.04.2004)


Baltian vähemmistökysymys enää
esteenä Venäjän ja EU:n taloussopimukselle
TS/Tallinna
Venäjän ja EU:n taloussopimuksen (PCA) laajentamisneuvottelut uusille jäsenmaille jatkuvat tänään maanantaina Brysselissä ulkoministeritason tapaamisessa. Neuvotteluissa on enää auki Viron ja Latvian venäläisvähemmistöjen oikeuksien määrittely EU:ssa. Venäjä esitti alunperin EU:lle 14 tarkistettavaa asiakokonaisuutta, joista enää yksi on ratkaisua vailla. Neuvottelut ovat venyneet aivan viime tippaan, sillä huomenna tiistaina Venäjän ja EU:n on määrä allekirjoittaa taloussopimus. Jos sopua Baltian vähemmistöjen oikeuksista ei synny, EU ja Venäjä ovat kauppasodan partaalla.
Virossa ja Latviassa
pettyneitä
Virolaiset ja latvialaiset ovat olleet raivoissaan saatuaan perjantaina tietää, että Venäjä tulee vaatimaan sopimukseen vähemmistöjen oikeuksia koskevan maininnan. Virossa on puhuttu jopa uudesta Molotov-Rippentropp-sopimuksesta. Latvia on puolestaan uhannut olla hyväksymättä sopimuslisäystä.
Venäjä vaatii Virossa ja Latviassa laittoman kansalaisuuden riiston kohteeksi joutuneille samat oikeudet EU:ssa kuin Viron ja Latvian kansalaisille. Virossa ja Latviassa on yhteensä miljoona henkilöä, joiden status on määrittelemätön EU:ssa. Venäjän vahva asema neuvotteluissa tulee siitä, että Viro ja Latvia ovat laiminlyöneet tarkoituksella vähemmistöjen edustamisen, jotta eurooppalaiset oikeudet eivät koskisi ei-kansalaisia ja venäläisiä.

Ei kommentteja: