tiistai 16. lokakuuta 2007

Mart Laar

(Julkaistu 17.2.1999 Turun Sanomissa artikkelisarjassa Viron vaalit 7.3.)

Mart Laarin uskottiin jo painuneen historian hämäryyteen
ISÄNMAAN YLÖSNOUSU
TS/Tallinna
LEENA HIETANEN
Isänmaa-puolueella on ollut vaikeuksia selvitä edellisten parlamenttivaalien rökäletappiostaan vuonna 1995. Puolue kutistui ja uusien tekijöiden saaminen puolueen riveihin kangerteli. Presidenttiehdokkaana tunnetun Tunne Kelamin johtaman kansallismielisen ERSP:n liittyessä Isänmaahan, puolue alkoi käyttää itsestään nimeä Isänmaa-liitto.
Isänmaa-liitolla meni vielä pari vuotta sitten niin heikosti, etteivät puolueen pitkäaikainen puheenjohtaja ja entinen pääministeri Mart Laar eikä presidenttiehdokas Tunne Kelam suostuneet puheenjohtajaksi. Nyt Isänmaa-liitto on oikeiston riveissä ryhtynyt haastamaan uudistuspuoluetta. Kun Kallasin johtamia uudistajia syytetään saamattomuudesta, sitä ei voi koskaan sanoa isänmaalaisista. Niin hyvin ihmisillä on muistissa Mart Laarin tehokas ”plats puhtaks” (paikka puhtaaksi)-politiikka. Isänmaa-liitto on myös onnistunut uudistuspuoluetta paremmin houkuttelemaan vahvoja talousnimiä vaalilistoilleen. Viron suurimman pankin, Hansapankin entinen pääjohtaja Jüri Mõis on yksi sen ääniharavoista.

Naiivi
nationalisti
Mart Laar oli valtaan päästyään vuonna 1992 maailman nuorin pääministeri; vain 32-vuotias. Laar on syntynyt vuonna 1960 Viljandissa perheeseen, jossa isä oli insinööri ja äiti laborantti. Laar on itse koulutukseltaan historioitsija. Hän on ollut sekä Eesti Kongressin että Korkeimman Neuvoston kansanedustaja. Laar työskenteli 1987-90 kulttuuriministeriössä muinaismuisto-osastolla. Mart Laarin vaimo Katrin työskentelee logopedina Tallinnan lastensairaalassa. Heillä on kaksi lasta, tytär ja poika.
Laar oli Viron pääministeri vuosina 1992-94. Häntä voi luonnehtia poliitikkona naiiviksi nationalistiksi ja mukautujaksi. Laar on hyvin emotionaalinen, joka esimerkiksi haastatteluja antaessaan uskoo itsekin sanomaansa. Tosin vain haastattelun hetken. Laar on myös tunnettu lobby-työn tekijä, jonka lojaalisuuden hinta saattaa olla ulkomaisen investoijan edessä yllättävänkin edullinen.
Historioitsijana häntä kiinnostaa virolaisten taistelu Toisessa maailmansodassa saksalaisten puolella Neuvostoliittoa vastaan. Laar on tutkinut ns. metsäveljien aseellista vastarintaa sodan jälkeisenä aikana sekä kirjoittanut runsaasti historiallis-propagandistisia kirjoja.
Laar ei ole koskaan kuulunut kommunistiseen puolueeseen.

Esikuvat
oikealla
Laarin pääministerinä olon aikana hänen ympärillään pyöri kaksi skandaalia: kyseenalainen aseiden osto Israelista ja keskuspankin ruplien myynti Tsetseeniaan. Jälkimmäinen johti hänen eroonsa.
Laarin esikuvat politiikassa ovat Ronald Reagan, Margaret Thatcher ja Carl Bildt. Puolueen sisällä hänellä on parhaimmat suhteet kansallismieliseen siipeen.
Mielipidemittausten mukaan noin 9-10 prosenttia äänestäjistä kannattaa Isänmaa-liittoa. Muutama kuukausi sitten Laar valittiin takaisin puolueen puheenjohtajaksi, mikä viittaa siihen, että puolue luottaa hänen karsimaansa edelleenkin.
Poliittisella tasolla Isänmaa-liitto on hivuttautunut viime vuosina äärioikeistosta keskusta-oikeistoon. Puolue on ryhtynyt painottamaan markkinatalouden sosiaalisempaa muotoa. Puolueen ohjelmassa kaikkein tärkein on edelleenkin kansallisuuskysymys. Suurin paino on viron kielen suojelussa jopa venäläisten ihmisoikeuksien kustannuksella. Puolue on Viron puoluekartalla ainoa tukevasti kansalliskiihkoinen.

Kuvateksti:
Mart Laar yrittää paluutta politiikan mahtitekijäksi neljän vuoden takaisesta rökäletappiosta.

Ei kommentteja: