(Julkaistu Kauppalehdessä 29.03.1999)
Omistuskiistan hävinneet suomalaiset eivät pidä Viroa oikeusvaltiona
SUOMALAISET INVESTOIJAT
JÄLLEEN PULASSA VIROSSA
KL TALLINNA
Suomalaisilla investoijilla on Virossa kaksi raskasta oikeusjuttua, joissa suomalaiset eivät koe saavansa puolueetonta oikeudenkäyntiä. Toinen on yhä keskeneräinen Leonian ja OKO:n 40 miljoonan markan saatavien kohtalo kalastusyhtiö Ookeanin konkurssipesästä. Toisessa viime perjantaina loppuneessa oikeudenkäynnissä virolaisen hotelliketjun Finest Hotel Groupin (FHG) suomalaiset omistajat, SRV Teräsbetoni OY, OY SL Shipping Ltd. ja Arctia menettivät enemmistöosuutensa FHG:n osakkeista. SL Shippingin toimitusjohtaja ja FHG:n johtokunnan jäsen Reijo Niiranen katsoo, ettei suomalainen voi luottaa Virossa saavansa puolueetonta oikeudenkäyntiä.
”Koemme, ettei Viro ole EU-tasoinen oikeusvaltio. Olemme jo kerran Viron korkeimmassa oikeudessa saaneet positiivisen päätöksen. Nyt se muutettiin meille epäedulliseksi alemmissa oikeusasteissa. Virolaisessa oikeussysteemissä pärjäävät ne, joilla on oikeat suhteet. Tällaisella maalla on pitkä matka EU:hun”, Niiranen sanoo.
Molemmissa tapauksissa on kyse yhteisyrityksistä, joissa Viron valtio on ollut toisena osapuolena. FHG:n valtion osuus 34,8 prosenttia myytiin vuoden 1996 lopulla ilman että muut osakkaat saivat käyttää lunastusoikeutta. Suomalaiset jäivät vähemmistöosakkaaksi yhtiöön, johon he olivat investoineet kymmeniä miljoonia markkoja. Valtion osakkeet osti off-shore yhtiö Stock Development Co, joka myi ne edelleen off-shore-yhtiölle Halford Holdingsille. Niiranen sanoo, ettei suomalaisilla ole tietoa, ketkä ovat yhtiöiden takana.
Vaikka oikeuden päätöksestä ei voi valittaa, Niirasen mukaan suomalaiset omistajat eivät jätä asiaa tähän.
”Me tulemme kääntymään talousrikospoliisin puoleen ja vaadimme oikeusteitse vahingonkorvauksia toimivalta johdolta, joka ei ilmoittanut lunastusmahdollisuudesta ajoissa”, Niiranen sanoo.
Toimiva johto tarkoittaa muun muassa.entistä talousministeri Toomas Sildmäkeä, joka on FHG:n johtaja. Niirasen mielestä yhtiön kaappauksen takana ovat virolaiset tahot, jotka halusivat pelata suomalaiset ulos hotellitoiminnasta. FHG:lle kuuluvat mm. Tallinnassa hotellit Palace ja St. Barbara sekä useita ravintoloita.
LEENA HIETANEN
maanantai 29. lokakuuta 2007
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti