perjantai 19. lokakuuta 2007

Kielilakia tiukennetaan

(Julkaistu Kauppalehdessä 1.2.1999)
VIRO TIUKENSI KIELILAKIA
Stockmannin johtajalla ei ole hätää, venäläinen torimyyjä pelkää
KL TALLINNA
Viron parlamentti hyväksyi keskiviikkona kielilain, jonka mukaan palveluammatin harjoittajien ja yrittäjien on osattava viron kieltä. Heinäkuun alussa voimaan astuva laki edellyttää ymmärrettävää viron kielen taitoa paitsi taksinkuljettajilta, myyjiltä, kampaajilta ja tarjoilijoilta, myös yksityissektorin yrittäjiltä. Lakia on vastustanut niin Euroopan vähemmistöasiain komissaari Max van der Stoel kuin Viron venäläiset. Lain kohtaa, joka edellyttää yksityisyrittäjiltä ns. valtion virallisen kielen taitoa on pidetty poikkeuksellisena maailmassa. Käytännössä se koskisi myös suomalaisia yrittäjiä Virossa.
Tallinnan Stockmannin johtaja Pentti Korhonen sanoo, ettei hän ole uudesta laista huolissaan.
”En ole uhrannut ajatustakaan asialle. Alkuaikoina meillä oli 11 suomalaista johtoryhmässä. Nyt heitä on enää 4. Hyvien tapojen mukaisesti viron kielen osuus on lisääntynyt johtamisessa koko ajan”, hän sanoo.
Korhonen katsoo lain toteuttamisen olevan vaikeaa.
”En käsitä, kuinka lakia valvotaan. Saattaa olla, että työ- ja oleskelulupien myöntämisen yhteydessä aletaan tarkistaa kielitaitoa”, hän sanoo.
Lakia pidetään Virossa jo syntyessään sutena. Eesti Päevaleht arvioi pääkirjoituksessaan, etteivät suomalaiset johtajat tule pyyhkimään Tallinnan pölyjä jaloistaan vaan ne, jotka lakia pelkäävät, ovat ummikkovenäläiset torimyyjät, suutarit, jne. Lehti ei myöskään usko, että kielivirasto lähtisi tekemään tarkistuksia jokaiseen epämääräiseen kellarikapakkaan, joissa riskimmätkin miehet saavat selkäänsä. Lain täyttäminen jää työnantajan omaksi asiaksi, lehti toteaa.
LEENA HIETANEN

Ei kommentteja: