tiistai 16. lokakuuta 2007

Riian miehitysmuseo

(Julkaistu Turun Sanomissa 22.08.1999)

Historiaa ja propagandaa

Baltian maiden historian uudelleenkirjoituksen museo löytyy Latviasta Riiasta. Amerikkaan paenneet latvialaiset ovat rahoittaneet hankkeen, jolle he ovat antaneet nimen ”Latvian miehityksen museo 1940-1991".
Museossa tulee harvinaisen epämiellyttävä tunne. Saleja kiertäessä ei tiedä, onko kysymyksessä temppeli vai vakavasti faktoihin suhtautuva historiallinen museo. Joka askeleelta kuvat ja tekstit pyrkivät kertomaan ”hirveästä neuvostovallasta”. Sanallakaan ei mainita latvialaisten omaa osuutta neuvostovallan pystyttämisessä.
Pahin tulee eteen, kun alkaa Natsi-Saksa-vaihe ja juutalaisvainot. Latvialaisten osuutta asioihin ei mainita sanallakaan.
Miehitysmuseon perustamisen yhteydessä oli selvää, että ulkolatvialaiset halusivat kirjoittaa oman versionsa tarinasta. Heitä kiinnosti ennen kaikkea suhde Neuvostoliittoon. He eivät suinkaan jättäneet kotimaataan pelkuruudesta. Heitä vastassa oli pahan valtakunta. Museossaan he todistavat temppelin pyhyydellä neuvostovallan hirveydestä ja siitä, kuinka oikeassa he olivatkaan sen viimein luhistuessa.
Suurin osa Latviasta länteen paenneista taisteli toisessa maailmansodassa Natsi-Saksan puolella. Museohankkeesta vihiä saaneet juutalaisjärjestöt vaativat museoon mukaan Natsi-Saksan miehityksen. Mukana se ajanjakso on – ei juuri enempää.
Museossa voi tulla vain yhteen johtopäätökseen. Venäläisten diskriminoinnin Latviassa täytyy olla hirveän vaikeasti perusteltavissa, jos se vaatii tällaisen propagandakoneiston taakseen. Saako mikä tahansa vanhaa arkistomateriaalia sisältä laitos käyttää itsestään museon nimeä?

Ei kommentteja: