torstai 18. lokakuuta 2007

Edgar Savisaar

(Julkaistu Turun Sanomissa 15.02.1999 artikkelisarjassa Viron Vaalit 7.3.)

Edgar Savisaar nousee tuhkasta vastustajiensa kiusaksi aina uudelleen
KESKUSTA SEISAUTTAA VEREN VIROSSA
TS/Tallinna
LEENA HIETANEN
Keskustan johtaja Edgar Savisaar johtaa kahta vastakkaista tilastoa: hän on sekä Viron suosituimpia että vihatuimpia poliitikkoja. Savisaar lähtee maaliskuun vaaleihin ennakkosuosikkina. Viron yhteiskunnan häviäjät ovat linnoittautuneet Savisaaren taakse; maaseutu, eläkeläiset, omaisuudenpalautuksen uhrit ja venäläiset.
Virossa keskusta luonnehditaan vasemmistopuolueeksi sen talouspolitiikan takia. Keskusta kannattaa valtion suurempaa osuutta taloudessa, tulleja maatalouden suojaksi ja suurituloisten verotuksen koventamista.

Venäläinen
tausta
Edgar Savisaar syntyi 1950 maanviljelijäperheeseen Harjun maakunnassa. Hänen äitinsä Maria Savisaar oli omaa sukuaan Bureshin, venäläinen. Molemmat vanhemmat kyyditettiin Siperiaan. Edgar Savisaar lopetti opiskelut Tarton historiallis-kielitieteellisessä tiedekunnassa 1973 ja teki väitöskirjansa 1981.
Savisaar oli Viron itsenäistymisliikkeen johtohahmoja. Hän oli Viron kommunistisen puolueen jäsen vuosina 1982-1990 sekä johti itsenäisyysliikettä, kansanrintamaa vuosina 1988-92. Savisaar oli mukana talousuudistuksia suunnittelevassa IME-projektissa. Hänen uransa huipentui Viron pääministerinä 1990-92.
Savisaar on ollut keskustapuolueen johtaja sen perustamisesta lähtien vuodesta 1991.
Savisaar valittiin parlamenttiin 1995 suurella äänivyöryllä. Hän toimi Tiit Vähin hallituksessa sisäministerinä maaliskuusta 1995 saman vuoden syyskuun nauhaskandaaliin saakka. Skandaali syntyi, kun paljastui, että Savisaar oli nauhoittanut keväällä 1995 käymiään hallitusneuvotteluja salaa muilta osapuolilta.

Runsaasti
vihollisia
Edgar Savisaarta luonnehditaan poliitikkona energiseksi, idearikkaaksi ja aikaansaavaksi. Hänen heikkouksinaan pidetään turhamaisuutta, itserakkautta ja vallanhalua. Savisaar ei tupakoi, hän juo alkoholia hyvin kohtuullisesti. Juonittelijana hän on vailla vertaa. Savisaaren uskotaan olevan Laarin hallituksen 1994 kaataneen ruplaskandaalin takana. Keskuspankin ruplat löytyivät Tsetseeniasta.
Vaikka Savisaar on harjaantunut puhuja, kielellisesti hän ei ole erikoisen vahva. Hän puhuu sujuvasti vain viroa. Hän ei osaa englantia ja hänen venäjänsä on täynnä virheitä.
Savisaarella on runsaasti vihollisia. He ovat kaikki sidoksissa Savisaarta vastaan organisoituun nauhaskandaaliin. Heitä ovat presidentti Lennart Meri, reformipuolueen johtaja Siim Kallas, entinen pääministeri ja kokoomuksen johtohahmoihin kuuluva Tiit Vähi sekä suojelupoliisin johtaja Jüri Pihl.
Oikeistopoliitikkojen uskotaan tähdänneen nauhaskandaalin avulla Savisaaren lopulliseen tuhoamiseen Viron sisäpolitiikassa. Salaliiton syynä pidetään pelkoa Savisaarta kohtaan. Savisaar on analyyttinen ja ovela, siis vaarallinen. Hän on osittain venäläinen eikä hänellä ole venäläiskammoa. Savisaaren johtama keskusta on lisäksi jäsenmäärältään Viron suurin puolue.

Kumppanit
puuttuvat
Johtuen Savisaaren poliittisista kunnianhimoista keskustapuolueelta puuttuvat vahvat liittolaiset. Savisaaren elämäntehtävä on olla Viron presidentti! Savisaaren diktatoriset otteet ovat yksi syy puolueen eristyneisyyteen. Savisaaren ominaisuuksien takia joukko intellektuelleja on hylännyt keskustan, mm. Jaan Kaplinski ja Mati Hint.
Keskustan politiikka houkuttelee ennen kaikkea keski-ikäisiä työssä käyviä henkilöitä. Keskusta on myös suosittu venäläisten keskuudessa. Puolueen äänestäjistä 10-15 prosenttia on ei-kansalaisia. Savisaar on tietoisesti lähtenyt kalastamaan venäläisten ääniä puolustamalla kansalaisuuden saannin helpottamista.
Keskustan vahvuus on puolueen alaorganisaatioiden järjestäytyneisyys. Puolueen heikkous on sen vähäinen suosio yrittäjien ja nuorten seassa. Nuoret kuvittelevat Savisaaren edustavan Neuvostoajan nomenklatuuraa.
Keskusta puolustaa ns. keskiluokkaa, jonka vuositulo on noin 40-100 tuhatta kruunua (15-40 tuhatta markkaa). Se ajaa asteittaista tuloveroa nykyisen yhden veroprosentin sijaan. Keskusta on ainoa puolue Virossa, joka ei kannata venäjänkielisen kouluopetuksen lopettamista vuonna 2007 ja jonka ohjelmassa ei mainita sanaakaan Nato-jäsenyydestä.

KUVATEKSTI:

Edgar Savisaarella on vahvat kannattajat, mutta myös kiivaat vihamiehet.

Ei kommentteja: