tiistai 16. lokakuuta 2007

Alvar Aalto

(Julkaistu Turun Sanomissa 11.09.1999)
ALVAR AALLON TALO
TARTOSSA HARJAKORKEUDESSA
Turun yliopistosäätiö on kuorinut Villa Tammekannin puhtaaksi Aalto-taloksi
TS/Tallinna
LEENA HIETANEN
Turun yliopistosäätiö vietti Tartossa viime perjantaina (10.9.) Alvar Aallon suunnitteleman talon korjaustöiden harjakaisia. Yliopistosäätiö osti Villa Tammekann-nimellä tunnetun talon viime vuoden lokakuussa Turun ja Tarton yliopistojen yhteistyökeskukseksi. Säätiön tavoitteena on peruskorjata talo mahdollisimman lähelle Aallon alkuperäisiä piirustuksia. Aalto suunnitteli Villa Tammekannin vuonna 1932 ja se on hänen ainoa työnsä Virossa.

Aitoa
Alvaria
Urakan projektipäällikkö Timo Kaira huomauttaa juhlinnassa olevan paremminkin kysymyksessä ”harjanlaskiaisista” kuin -nostajaisista.
”Olemme laskeneet katon alkuperäiseen tasoon. Harjakaton tilalla on tasakatto”, hän naurahtaa.
Talon rekonstruktiota ovat hankaloittaneet sen monenkirjavat vaiheet. Taloa ei ensinnäkään koskaan rakennettu valmiiksi. Alkuperäisiä suunnitelmia ei noudatettu edes siinä, mitä rakennettiin. Rakennustekniikka poikkesi suomalaisesta ja neuvostoaikana yhden perheen edustusomakotitalo muutettiin monen perheen asuintaloksi.
”Kun talon käyttötarkoitus muutettiin, huonejärjestys muuttui. Se on teettänyt meille eniten töitä”, Kaira toteaa.
”Talossa ei ole tapahtunut perustavanlaatuista tuhoa. Ongelmana on sen keskeneräisyys”, Kaira jatkaa.
Yliopistosäätiö valitsi kilpailun avulla asiantuntijaksi arkkitehti Tapani Mustosen, jolle kunnostushankkeen suunnittelu uskottiin. Hänellä oli apunaan yli 50 Aallon signeeramaa detaljipiirustusta. Niiden avulla taloa on kuorittu ylimääräisistä lisäyksistä ja etsitty alkuperäisintä Aaltoa. Käytännössä Mustosesta tulee arkkitehti, joka huolehtii Villa Tammekannin valmiiksi.

Urakka
aikataulussa
Vaikka urakka on Kairan mukaan suorituksena kasvanut alkuperäisestä, Villa Tammekann on pysynyt aikataulussaan. Talon muuttaminen yhteistyökeskukseksi on jonkin verran teettänyt lisätöitä. Kellarikerros on syvennetty uusia tiloja varten. Talon on määrä valmistua ensi tammikuussa ja avajaiset ovat huhtikuussa. Kunnostuksen on arvioitu maksavan parisen miljoonaa markkaa.
Yliopistosäätiön projekti on ainutlaatuisuudessaan herättänyt huomiota myös yritysten parissa. Talon katto ja eristykset ovat tulleet lahjoituksina suomalaisilta yrityksiltä. Turun kaupunki on myös tukenut hanketta saaden oman nimikkosalin rakennukseen.
Alvar Aalto suunnitteli Villa Tammekannin Tarton yliopiston maantieteen professori August Tammekannille, joka asui perheineen talossa vuosina 1933-40. Talo kansallistettiin vuonna 1940 ja Tammekannit pakenivat Ruotsiin. Vuonna 1994 Tammekannin Suomessa asuvat lapset saivat talon takaisin ja myivät sen Turun yliopistosäätiölle.

KUVAT: MARTTI VALTONEN

Ei kommentteja: