maanantai 29. lokakuuta 2007

Pohjan sotakin mukaan

(Julkaistu Kauppalehdessä 22.02.2000)

Pohjan sodan aikaisia tiluksia
tavoiteltiin takaisin Virossa

KL TALLINNA

Omaisuudenpalautuksia käsittelevä komissio sai viime vuoden lopulla käsiteltäväkseen ruotsalaisen hakemuksen Hiidenmaalla sijaitsevista tiluksista, jotka kuuluivat hänen esivanhemmilleen ennen Pohjan sotaa (1700-1721). Eesti Päevaleht kertoo hakemuksen olleen kaikkien sääntöjen mukaan tehty. Dokumenttien joukossa oli vanhalla ruotsin kielellä kirjoitetut kauppakirjat vuodelta 1647 ja kuvaus henkilön polveutumisesta Hiidenmaalta. Hakijan mukaan hänen pitäisi kuulua omaisuudenpalautuksen piiriin, sillä hänenkin esivanhempansa joutuivat pakenemaan Venäjän uhan takia Virosta vuonna 1710.
Komissio ei ollut aivan varma, oliko hakemus vitsi. Ruotsalainen tavoitteli 40-50 hehtaarin maistaan vain pikkuruista kesämökin paikkaa. Komissio päätyi lähettämään ruotsalaiselle ystävällisen vastauksen, että niin historiallisesti kiinnostava kuin asia onkin, Pohjan sotaa edeltävät omistukset eivät kuulu omaisuudenpalautuksen piiriin.
Virossa on loppusuoralla prosessi, missä ennen vuotta 1940 vallinneita omistussuhteita palautetaan. Neuvostoliiton katsotaan kansallistaneen omaisuudet laittomasti ja nyt tuota niin sanotusti laittomasti vietyä omaisuutta palautetaan takaisin. Omaisuudenpalautuksen piiriin ollaan lisäämässä myös vuonna 1941 Virosta lähteneet Baltian saksalaiset perusteena se, että he pakenivat Venäjän uhan edessä.
LEENA HIETANEN

Ei kommentteja: