perjantai 19. lokakuuta 2007

Kielilakia tiukennettiin

(Julkaistu Turun Sanomissa 2.07.1999)
Tiukennettu kielilaki astui Virossa voimaan eilen
MYYJIEN OSATTAVA
VIRON KIELTÄ
TS/Tallinna
LEENA HIETANEN
Virossa astui eilen voimaan tiukennettu kielilaki, joka velvoittaa niin myyjien, kampaajien, taksinkuljettajien kuin yksityisten yritysten johtajienkin puhuvan ymmärrettävää viron kieltä. Uusi kielilaki edellyttää pakollista viron kielen taitoa tavaran tai palvelun tarjoajilta. Yksityisissä yrityksissä esimerkiksi ulkomaalaisen johtajan on kyettävä tarjoamaan virolaisille alaisilleen työohjeet viron kielellä tai tarjottava tarvittaessa tulkin apua. Myös valtion virkamiehet saavat tarkennetut viron kielen tasovaatimukset.
Tiukennettu kielilaki hyväksyttiin parlamentissa helmikuun alussa ja presidentti Lennart Meri hyväksyi sen helmikuun 12. päivänä. Lakia on kritisoinut niin ETYJ:n vähemmistökomissaari Max van der Stoel kuin venäläinen vähemmistö, joka keräsi adresseja lain tiukennusta vastaan. Yrityssektori on myös hämmästellyt lakia kansainvälisestä tavasta poikkeavaksi. Jos valtion yhtiössä voidaankin määrätä valtion kieli viralliseksi, kansainvälisissä ja yksityisissä yrityksissä kommunikoinnissa käytettyä kieltä on pidetty yrityksen sisäisenä asiana.
Lain edellyttämät kielivaatimukset määrittelee Viron hallitus omalla määräyksellään. Sitä se ei ole vielä tehnyt.
Lain hyväksymisen yhteydessä virolainen lehdistö arvosteli lakia jo syntyessään sutena, sillä sen valvonnan uskotaan olevan vaikeaa. Kielilain tiukennusten ei arvioitu johtavan siihen, että suomalaiset johtajat karistaisivat Viron pölyt jaloistaan. Uutta lakia pelkäävät nimenomaan torimyyjät, suutarit ja muut yleisön palvelun kanssa tekemisissä olevat ummikkovenäläiset.
Lain valvojana tulee toimimaan kielivirasto. Suomalaiset yritysjohtajat ovat arvioineet, että lakia voidaan valvoa parhaiten oleskelu- ja työlupia myönnettäessä. Koska kieliviraston resurssit ovat rajalliset, lain toteuttamisen uskotaan jäävän hyvin pitkälle työnantajan omaksi asiaksi.

Ei kommentteja: