torstai 18. lokakuuta 2007
Matka Sotshiin
(Julkaistu Kauppalehdessä 10.06.1999)
VIROLAISET NEUVOSTONOSTALGIAN JÄLJILLÄ
Virossa alkoivat seuramatkat Sotshiin kymmenen vuoden tauon jälkeen
KL SOTSHI
Tallinnan lentokentällä on lievä epäuskon ilmapiiri. Ensimmäinen lento kymmenen vuoden tauon jälkeen Mustanmeren rannalle on alkamassa. ”Muistuuko mieliin vanha rakkaus -Sotshi?” matkatoimiston esite kysyy.
Neitsytlennolle on kokoontunut Tupolevin täydeltä virolaisia toimittajia, lomalaisia ja virallisia delegaatiota. Osa matkalaisista on innoissaan. Osa epäilee vakavasti, palaavatko virolaiset vapaaehtoisesti lomailemaan entisen Neuvostoliiton alueelle. Seuramatkojen järjestäjän, Continental Travelin toimitusjohtaja Ivo Koost uskoo, että aika on kypsä.
”Vanhempi polvi virolaisia haluaa nähdä vanhat lomakohteet. Nuoremmalle polvelle Sotshi on surrealistinen elämys”, hän arvioi.
Virolaisten
paluu
Sotshin lentokentällä virolaiset otetaan vastaan lämpimästi kuin kadonneet lampaat. Kansallispukuiset tytöt kantavat leipää ja kaksi paikallista televisiokanavaa ikuistaa virolaisten paluuta.
Sotshissa muistetaan virolaiset ja suomalaiset turistivirrat. Kaukasuksella riehunut Abhasian sota karkotti suomalaiset, Neuvostoliiton romahtaminen taas entisten neuvostotasavaltojen turistit.
Etelä-Venäjän subtrooppisella ilmastovyöhykkeellä sijaitseva Sotshi on ennen kaikkea neuvostoliittolainen kaupunki. Ranskalaiset yrittivät rakentaa rivieraa Sotshiin jo 1900-luvun alussa, mutta paikasta ei tullut suosittua. Kukoistuskausi alkoi vasta 1920-luvulla Josif Stalinin rakennuttaessa alueelle huvilansa. Stalin määräsi arkkitehdit rakentamaan kylpylöitä työrahvaalle ”sosialistisen renessanssin” hengessä. Nikita Hrutshev piti kuitenkin kylpylöitä liian ylellisinä palatseina ja muutti niitä laatikkomallisen arkkitehtuurin suuntaan.
Sotshin katukuva on yllättävän hyvinvoiva. Venäjän keskushallinnon rahapula on aistittavissa uuden lentokentän keskeytyneissä rakennustöissä. Hotellien yksityistäminen on ottanut ensi askeleita. Teollisuuslaitokset ja ministeriöt ovat pääomistajia hotelleista muodostetuissa osakeyhtiöissä. SAS Radissonin lasinen pilvenpiirtäjä muistuttaa länsituristeista.
Tuttua mutta
ei enää omaa
Ensimmäistä kertaa Sotshissa oleva Viron TV 1:n ohjelmapäällikkö Jüri Pihel aistii henkistä murrosta virolaisten suhteessa itään.
”Viimeiset kymmenen vuotta ovat olleet psyykkisesti vaikeita vuosia virolaisille. Orientoituminen länteen on ollut raskasta”, hän sanoo.
Pihel itse on ollut pioneerina suuntaamassa Viroa länteen. Hän osallistui rock-tähti Michael Jacksonin Viroon tuontiin ja vei virolaisia ensimmäistä kertaa Euroviisuihin (6. sija). Hänen vaistonsa sanoo, että vuorossa on nostalgian aika. TV 1 palkitsee televisiovisailuja voittaneita Sotshin matkalla. Palkinto on saanut hyvän vastaanoton.
”Ihmiset ovat hämmästyneinä kysyneet, pääseekö jälleen Sotshiin”, hän kertoo.
Virolaisten ongelmallinen suhde menneisyyteen näkyy Pihelin mielestä siinä, että virolaiset pelkäävät Venäjää enemmän kuin suomalaiset.
”Tämä kaikki on niin tuttua, mutta ei enää omaa elämää. Nostalgiaa voi tuntea vasta, kun ajallinen ja emotionaalinen etäisyys on olemassa. Se aika alkaa olla käsillä”, hän sanoo.
Pihel tunnustaa, että Krimin niemimaalle hänen olisi vaikeampi mennä.
”Vietin siellä lapsuuteni kesät”, hän sanoo.
LEENA HIETANEN
Kuvatekstit:
Jüri Pihelin mielestä Sotshin merkittävimpiä nähtävyyksiä on neuvostoaikainen funktionalistinen kylpylä kenraaleille.
ARKKITEHTI J.STALININ MESTARINÄYTTEITÄ:
Keisari etsii juuriaan. Teatteritalossa näkyy Stalinin mieltymys Antiikin klassisismiin.
Kylpylä työrahvaalle edustaa ”sosialistisen renessanssin” mahtipontisuutta.
(Varakuva)Sotilasvaltion huolenpito sotilasjohdosta näkyy kenraalien kylpylässä.
KAINALO:
UNOHTUNUT
ILMANSUUNTA
Vielä kymmenen vuotta sitten Tallinnasta pääsi lentäen joka puolelle entisen Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan turistikohteisiin. Se kaikki on kadonnut. Virolaiset matkustavat nyt maailman eri turistikohteisiin Helsingin kautta. Matkan myy yleensä suomalaisen matkatoimiston virolainen tytäryhtiö.
Continental Travel tekee historiaa aukaisemalla kymmenen vuoden tauon jälkeen ilmasillan Sotshiin yhdessä lentoyhtiö Eesti Lennukompanin kanssa. Mustanmeren rannalla sijaitseva lomakohde oli yksi suosituimmista virolaisten lomakohteista. Parhaimpina aikoina suomalaisiakin kävi Sotshissa 35 000 henkeä vuosittain.
Continental Travelin pääjohtaja Ivo Koost uskoo reitin tulevaisuuteen.
”Virolaiset ovat nähneet Turkin ja Espanjan aurinkorannat. Itään on yhtä helppo mennä kuin länteen. Taloudellista eroa ei ole”, hän sanoo.
Majoituspaikat Sotshissa vaihtelevat kahden ja neljän tähden hotellien väliltä. Edullisimmat viikon matkat maksavat 5400 kruunua eli noin 2000 markkaa ja kalleimmat 7900 kruunua eli noin 3000 markkaa.
”Sotshi on edullinen turistikohde ruplan devalvaation jälkeen”, Koost muistuttaa. Ravintoloissa syöminen ja juominen on Tallinnan hintoja edullisempaa.
Suomesta ei tehdä tällä hetkellä ryhmämatkoja Sotshiin. Continental Tarvelin matkalle otetaan mukaan myös suomalaisia. Lennot Tallinnasta Sotshiin ja takaisin on suunniteltu niin, että niiltä on suora yhteys Finnairin Helsingin lentoihin.
LEENA HIETANEN
Kuvateksti:
Toimitusjohtaja Ivo Koost luottaa virolaisten uteliaisuuteen nähdä vielä kerran Sotshi.
(Jos nämä kuvat eivät riitä, tarjolla on kaksi ihmiskuvaa.
Kuvatektstit:
Virolaiset otettiin lämpimästi vastaan Sotsin lentokentällä.
Ingrid Peek löysi tuliaisia kotiin Tallinnaan.)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti