(Julkaistu 3.3.1999 Turun Sanomissa artikkelisarjassa Viron parlamenttivaalit).
Viron politiikan patriarkka Arnold Rüütel on yhä edelleen suosittu
MAASEUTU TUKEE RÜÜTELIÄ
TS/Tallinna
LEENA HIETANEN
Maaseudun ihmisiä edustava Maakansan puolue (Eesti Maarahva Erakond) on ollut hallitusvastuussa ja se maksaa. Mielipidemittaukset näyttivät puolueelle tammikuussa kehnoa 6 prosentin kannatusta, mutta jo helmikuussa kannatusluvut olivat nousseet 9 prosenttiin. Maaseudun väki on Virossa vihaista. Se ei ole saanut haluamiaan tuontitulleja ulkomaisille elintarvikkeille. Huono kesä vei sadon. Venäjän viennin tyrehtyminen on halvaannuttamassa koko maatalouselinkeinon.
Maakansan puolue tarjoaa ratkaisuna valtion suurempaa puuttumista asioihin, suoria maataloustukia ja suojatulleja. Puolueen merkittävin vaalivaltti on kuitenkin sen puheenjohtaja, Viron politiikan patriarkka Arnold Rüütel. Niin huonoa politiikkaa Maakansan puolue ei kykene ajamaankaan, etteikö Rüütel aina keräisi mahtavaa tukea maalta.
Maakansan puolue määritellään Virossa vasemmalle valtion roolin korostamisen takia. Rüütelin yhteistyösopimus keskustan Edgar Savisaaren kanssa vahvistaa vasemmistoleimaa.
Vahva
menneisyys
Arnold Rüütel syntyi Saarenmaalla talonpoikaisperheeseen vuonna 1928. Jo lapsena hän tahtoi ennen kaikkea menestyä. Koulussa hänet tunnettiin hiljaisena, määrätietoisena ja yritteliäänä poikana. Rüütel palveli neuvostolaivastossa Mustalla Merellä vuosina 1950-55. Vuonna 1958 hän solmi hyvin suotuisan avioliiton. Hänen vaimonsa on tunnetun virolaisen kommunistin ja Viron kommunistisen puolueen pääsihteerin, Neeme Ruusin tytär Ingrid.
Rüütel valmistui Viron maatalousakatemiasta vuonna 1964. Hänen uransa maataloudessa alkoi lupaavasti vieden hänet Tarton mallisovhoosin johtajaksi. Rüütel päätti kuitenkin pyhittäytyä puoluetyöhön. Hän kuului vuosina 1966-90 Neuvosto-Viron nomenklatuuraan. Hän oli Neuvostoliiton keskuskomitean jäsen 1986-90. Vuosina 1967-92 hän oli Neuvosto-Viron Korkeimman Neuvoston jäsen ja vuosina 1990-92 sen puheenjohtaja. Rüütel työskenteli Viron Maatalousakatemian rehtorina vuosina 1969-77.
Puolusteluja
kommunismille
Tällä menneisyydellä Rüütelin oli vaikea uskoa poliittisen menestyksen jatkuvan uudelleen itsenäistyneessä Virossa. Hän ryhtyi jo vuodesta 1990 tekemään ahkerasti pesäeroa kommunistiseen menneisyyteensä. Rüütel perustelee ”omaa poliittista alibiaan” kahdella tasolla: puoluetyössä hän keskittyi maatalouteen, ei ideologiaan ja puolueen jäsenenä hän halusi pelastaa sen, mitä pelastettavissa oli. Kysymyshän oli vain Viron kansan pelastamisesta, niinhän enemmistö Viron ex-kommunisteista asian nyt selittää. Rüütelin uutta imagoa rakentaa touhukkaasti myös hänen vaimonsa Ingrid, joka ei häpeä antaa suorastaan alkukantaisia, venäläisvastaisia lausuntoja miehensä muutoksen tueksi.
Itsenäisyystaistelun aikana Rüütel johti Viron Korkeinta Neuvostoa säilyttäen neutraalin aseman Kansanrintaman, kommunistisen puolueen ja Eestin Kongressin konflikteissa. Varovainen Rüütel ilmeisesti odotti tilanteen selkiytymistä. Toisin kuin hänen liettualainen kollegansa, Vitautas Landsbergis, Arnold Rüütel ei erityisesti ikävystyttänyt Mihail Gorbatsovia itsenäistymispuheilla. On mahdollista, että siinä oli yksi syy, miksi Viron sisäpoliittinen kriisi ratkesi rauhanomaisesti.
Torjunta
unohduksiin
Moskovan epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen elokuussa 1991 Rüütel pyrki saamaan vallan tuolloiselta pääministeriltä, Edgar Savisaarelta. Juuri Savisaaren ansioksi on luettu, etteivät Tallinnan tapahtumat 1991 kääntyneet väkivaltaisiksi kuten Riiassa ja Vilnassa. Se yritys tuhoutui. Vuonna 1992 kansallisradikaalit saivat Viron parlamentissa enemmistön ja muodostivat hallituksen. Heidän presidenttiehdokkaansa Lennart Meri tuli valituksi parlamentin toimesta presidentiksi, vaikka Arnold Rüütel sai vaalien ensimmäisellä kierroksella, kansanäänestyksessä 44 prosenttia ja Lennart Meri 30 prosenttia äänistä. Kansa ei saanut osallistui toiselle kierrokselle, ja niin ”oikea” mies tuli valituksi. Kansalliskiihkoilijat olivat tehneet kaikkensa työntääkseen Rüütelin poliittiseen unohdukseen.
Rüütelin onnistui kuitenkin vastoin heidän oletuksiaan säilyttää suosiotaan runsaan virolaisjoukon keskuudessa, ennen kaikkea maalla ja kypsien naisten parissa. Nyt Rüütel liittoutui parlamenttivaaleissa keskustan kanssa, koska Savisaar tukee presidentin suoraa kansanvaalia. Tosin Savisaar tekee sen itsensä takia. Maakansan puolue on jo asettanut Rüütelin ehdokkaakseen seuraaviin presidentinvaaleihin kahden vuoden kuluttua.
Kuvateksti:
Arnold Rüütelin äänestäjäkunta ei pelkää hänen menneisyyttään vaan jakaa sen.
torstai 18. lokakuuta 2007
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti