maanantai 3. syyskuuta 2007

Ylioppilasteatteri 1983-1984

Ylioppilasteatteri 1983-1984:

Tulivuoren juurella

Ylioppilasteatteria uhkasi konkurssi keväällä 1983. Teatterisihteeri oli saanut potkut. Häntä epäiltiin kavalluksesta. Runoilija Arto Melleri ja YT:n hallituksen puheenjohtaja Tapio Saariaho onnistuivat saamaan Asemaravintolasta tavoitetulta sihteeriltä allekirjoituksen velkakirjaan. Oikeusteitse rahojen periminen todettiin myöhemmin turhaksi.

Pelastavat
enkelit
Velkaa oli 110 000 markkaa (18700 euroa). YT:n hallitus teki hätäsuunnitelman. Ensimmäisenä käännyttiin hetken aikaa opetusministerinä toimineen Arvo Salon puoleen. Lapualaisoopperan YT:lle sanoittanut Arvo Salo lupasi pitemmittä puheitta ensiapuna 30 000 markan shekin. Seuraavaksi käännyttiin YT:n vuokranantajan ja taloudellisen tukijan Helsingin Yliopiston Ylioppilaskunnan (HYY) puoleen. Talousjohtaja Tapio Kiiskinen ei juuri Saloa kauempaa empinyt. Hän ärtyisästi totesi, että onhan YT pelastettava. Hän osti esityksiä 70 000 markalla. Ne olivat yhdet kalleimmat esitykset Helsingissä.
YT:n merkitys tuli selväksi. Vain arvokas kulttuurilaitos saattoi saada rahaa kävelemällä sen luokse. Säästötoimenpiteenä taiteellinen vastaava Leena Havukainen (nyk. af Hällström) oli hetken pakkolomalla ja teatterisihteeri puolipäivätoimisena. Suomi-Chile-seuran jäsenyydestä luovuttiin, koska ”Chilessä oli jo demokratia”.

Kuhinan
keskipisteessä
YT:n näyttelijäkaartissa odottivat teatterikouluun pääsyä Eija Vilpas, Mikko Kivinen ja Taneli Mäkelä. Toimiston kirjahyllyssä lojui elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen ensimmäisen tekeillä olevan pitkän elokuvan käsikirjoitus Rikos ja Rangaistus. Pienen sivuroolin elokuvassa näytellyt Matti Pellonpää vietti YT:n toimistolla päivänsä odottaen ravintola Kosmoksen avautumista. Pete Q:n haamu leijaili sekin unohdettuna käsikirjoituksena YT:n paperipinoissa, vaikkei itse näytelmä koskaan ollutkaan YT:n omaa ohjelmistoa. Homo $ -ryhmä piti naamiaisensa YT:n studiolla.
Vanhan Kuppilaan oli kymmenien metrien jonot. Juhlasalissa tapahtui. HYY:n kulttuurikeskusta vetivät vuorollaan Isse Karsten, Matti Koivu ja Petri Repo.

Kympillä
pärjäsi pitkälle
Kaikki halusivat tehdä teatteria. Järkevät ihmiset jättivät järkevät opintonsa ja hakeutuivat YT:lle päämääränään teatterikoulu, Petteri Sallinen ja Asko Kallonen muiden mukana. Oikeustieteen ja kauppatieteiden opiskelijat ryhtyivät manifestoimaan taitelijaelämää köyhyydellä ja asunnottomuudella. YT:n kassasta ryhdyttiin aluksi viattomana leikkinä antamaan kymmenen markan korottomia lainoja pulassa oleville. Vastineeksi vippaajien nimet laitettiin ilmoitustaululle velkalistalle. Julkisuuden vaikutus oli päinvastainen. Jäsenistölle tuli kunnia-asiaksi olla köyhä. Vähitellen vippilistalta löytyivät kaikki yt:läiset.
Toimistossa vetelehtivät miehet keksivät ryhtyä jalostamaan listaa. Juhlallisesti seisten ja kirkkolaulun tapaan hymisten herraseurue suoritti nerokkaan improvisaation käyden läpi vippilistalla olevien naisten nimiä. Naisen kohdalle, jolta joku kuorolaisista hymisi saaneensa, laitettiin pieni risti. Herrojen kesken oli paljon epäselvyyksiä, paljon epäuskoa ja hyvä, ettei riitaakin. Lapinlahden Linnut olivat syntymässä ja löytämässä omaa ääntään.

Intohimoja
esiripun takana
Saantilistaa pidettiin puolittain vitsinä. Anonyymisti suoritettu ristien laitto jätti epäselväksi, mikä oli totta ja mikä tarua. Naiset tiesivät, mutteivät kertoneet. Kaupungilla saantilista herätti hilpeyttä ja sitä käytiin suorastaan katsomassa. Se, että listalle syntyi paljon ristejä, ei ollut kummallista. Vanhan Kuppilassa naiset pohtivat, pitääkö sellaiselle miehelle sanoa hei, jonka kanssa oli ollut edellisenä yönä sängyssä. YT:llä lista loi vauhkon tunnelman. Lapinlahden Linnut olivat komeita ja hauskoja miehiä. Naiset pohtivat, mitä siitosoriiden kanssa sitten olisi tehtävä.
Lista paljasti todellisen luonteensa erään karonkan jälkeen. Yksi herrahenkilö laittoi ristin kohtaan, jossa sitä ei aikaisemmin ollut. Iltapäivällä ristin toinen osapuoli oli saanut tiedon, mitä YT:n ilmoitustaululla kerrotaan. Toimistolla nähtiin ukkosmyrsky, kun raivoava ja kyynelehtivä naishenkilö ripitti pitkin seiniä juoksevaa miestä. Välikohtauksen jälkeen YT:n vippilista poistettiin seinältä ja julkinen moraalinen valvonta rahan ja seksin suhteen loppui.

Teatteria
lennosta
YT:llä on aina tehty pelottomasti teatteria. Kutsu Italiaan Barin teatterifestivaaleille uhkasi jäädä käyttämättä, kun sopivan pientä, edullisesti Italiaan matkaavaa produktiota ei ollut ohjelmistossa. Hallituksen jäsen, myöhemmin Lapinlahden Lintujen johtohahmo Timo Eränkö lupasi pelastaa tilanteen. Hän oli monipuolinen lahjakkuus, joka oli muun muassa dramatisoinut Shakespearen Romeon ja Julian niin, että näytelmään jäi vain Romeo. Eränkö tarttui saksofoniinsa ja pantomiimikko Tomi Salmela vetäisi kasvoilleen valkeaa maalia. Parin illan harjoittelun jälkeen Eränkö antoi puolituntiselle improvisaatiolle nimeksi ”Kuolema Venetsiassa”. Italiaan kun kerran oltiin menossa. Kotiin palattuaan Eränkö ja Salmela kertoivat, että vain jugoslaaveilla oli ollut jotakin yhtä hyvää tarjottavaa kuin heillä.
- Italiassa ei keskustella teatterista hyvä tai huono-akselilla. Siellä puhutaan vain impressioista, Eränkö selitti.
”Kuolema Venetsiassa” - teosta esitettiin kerran Suomessa Kaivopihan Perunatorilla.

Dramaturgien
kulta-aikaa
YT:n taiteellisen vastaavan Leena Havukaisen hovikirjailija oli teatterikoulussa dramaturgiksi opiskeleva Jouni Tommola. Hän oli ujo neurootikko, pieneen vihkoseensa muistiinpanoja tekevä mies. Tommolan puheesta ei saanut selvää, mutta mies oli verbaalinen nero. Leena Havukaisen ohjauksessa hänen näytelmänsä ”Spiraali” ja ”Terropolis” herättivät sopivasti epämääräisiä Samuel Beckett-mäisiä tuntemuksia: mistä näissä näytelmissä on kyse?
Havukainen paikkasi YT:n taloutta loistavasti menestyneellä kesänäytelmällä ”Seitsemän veljestä”. Vielä paremmin menestyi dramaturgi Jussi Parviainen debyytti ”Diletantti”. Suomalaisen teatterin merkkihenkilö Juska Paarma esiintyi ensimmäisen kerran YT:llä maaliskuussa 1983. Havukaisen rytmitaju ja pettämätön maku takasivat The Doors-yhtyeen ”Waiting for the Sun”-kappaleen tahdissa kaupungin eleganteimman striptease-esityksen. Juska Paarman suihkussa oli yhdentekevää, riisuituiko suihkuverhon takana mies vai nainen. Mieskatsojia riitti. YT:n talous oli pelastettu.
Leena Hietanen
Ylioppilasteatterin 80-vuotisjuhlat Vanhalla ylioppilastalolla 27.11.2006.
Toimittaja Leena Hietanen oli Ylioppilasteatterin teatterisihteeri vuosina 1983-84.

Ei kommentteja: