sunnuntai 9. syyskuuta 2007

Eisensteinin isää etsimässä(Julkaistu 15.08.1999 Turun Sanomissa
Samaan aikaan toisaalla-sarjassa:)

EISENSTEININ ISÄÄ ETSIMÄSSÄ
Latvian pääkaupungin Riian jugend-arkkitehtuurin merkittävimpiä nimiä oli Mihail Eisenstein, kuuluisan venäläisen elokuvaohjaaja Sergei Eisensteinin isä. Kaupunkikierros Riiassa sujuu mielenkiintoisesti rakennusinsinööriksi valmistuneen Mihail Eisensteinin töitä etsiessä. Vastaan tulee Sergei Eisensteinin muistolaatta kaupungin keskustan talosta. Se kertoo venäjän kielellä neuvostoelokuvaohjaajan viettäneen lapsuutensa kyseisessä talossa. Se ei ole isän suunnittelema.
Riiassa arvioidaan olevan yksi maailman parhaiten säilynyt jugend-arkkitehtuuria oleva kaupunkikuva. Mihail Eisenstein suunnitteli 1900-luvun alussa sinne 15 taloa. Sergei-poika syntyi Riiassa 1898. Hämärät muistikuvat Sergei Eisensteinin elämäkerrasta tuovat mieleen vanhempien avioliiton, jossa kuvankaunis näyttelijä-äiti viihtyi huonosti. Vanhemmat erosivat. Myöhemmin Sergei Eisenstein perusteli homoseksuaalisuuttaan lapsuutensa huonolla kokemuksella avioliitosta.
Riian keskustassa, Elisabethin ja Albertin kaduilta löytyvät Mihail Eisensteinin suunnittelemat talot ovat tulvillaan kauniita naispatsaita. Onneton aviomies kaihoaa kadonnutta vaimoaan joka talollaan. Mihail Eisensteinin ensimmäiset työt hämmentävät. Niin runsaasti uusrenessanssia ja niin vähän jugendia. Mikä pettymys. Isä ei ole tullut poikaansa. Myöhemmät työt kyllä näyttävät Mihail Eisensteinin jo rikkoneen perinteitä. Poika ei edes aloittaessaan kumartanut vanhaa vaan loi välittömästi uutta. Mistä hänen vallankumouksellisuutensa tuli?
”Se tuli hänen äidiltään”, miespuolinen Eisenstein-intoilija miettii.
LEENA HIETANEN

Kuvateksti: Sergei Eisensteinin isä Mihail Eisenstein oli Riian yksi tuotteliaimpia judend-arkkitehtejä.

Ei kommentteja: