torstai 27. syyskuuta 2007

Suomi rahoittaa kieliopintoja

Julkaistu Turun Sanomissa 26.01.1995

Suomesta rahaa
venäläisten viron
kielen opetukseen

TS/Narva
Leena Hietanen

Narvan kaupunki vastaanotti eilen Suomen ulkoministeriön antaman 300 000 markan avustuksen viron kielen opetusta varten Narvassa. Narvan asukkaista 97 prosenttia on venäjänkielistä väestöä. Viro on perustanut Narvaan kielikeskuksen, joka on toistaiseksi kärsinyt tilan ja oppimateriaalin puutteesta. Avusta valtaosa menee oppimateriaalin kehittämiseen sekä kuuden lisäluokkahuoneen kalustamiseen. Loppuosa rahasta käytetään Narvan kaupungin virkamiesten viron kielen parantamiseen.
Narvassa on ollut enemmän halukkaita viron kielen opiskelijoita kuin mitä kielikeskuksella on ollut tarjota mahdollisuuksia.
Suomen lisäksi myös Saksan valtio on tukenut narvalaisten viron kielen opetusta.

Kommentit:
1.Suomi oli käytännössä yksi suurimpia venäläisten viron kieliopintojen taloudellisia tukijoita. Suurlähettiläs Pekka Oinonen ihmetteli, miksei Viron valtio ole vähimmässäkään määrin kiinnostunut tukemaan taloudellisesti viron kielen opetusta venäläisille. Samanaikaisesti he kuitenkin valittivat, ettei kansalaisuutta voi antaa, kun viron kieltä ei osata. Todellisuudessa virolaiset eivät halua, että venäläiset oppivat viron kielen. Heistä tulisi virolaisten kilpailijoita työmarkkinoille. Virolaiset käyttävät kieltä apuna venäläisten syrjäyttämiseksi yhteiskunnasta. Samalla tavalla kuin suomenruotsalaiset vaihtavat suomalaisen läsnä ollessa puheensa suomenkieliseksi. Ei ole tarkoituskaan, että suomalaiset osaisivat ruotsin. Kieli on eksklusiivinen. Se nimenomaisesti sulkee jonkun henkilön tietyn ryhmän ulkopuolelle.
2.Pro Karelia-seuran kotisivuilla avoimesti kerrottiin, kuinka ”palautetussa Karjalassa” venäläisväestön määrää aktiivisesti vähennettäisiin ja suomalaistettaisiin. Suomi toteutti Pro Karelian mallin mukaista ”suomalaistamista” Virossa venäläisten parissa. Suomalaiset ja virolaiset haluavat nähdä itsensä läntisinä kansoina, jotka tunkevat itäisiä heimoja itään päin.
3. Petrin kommentti: Assimilaatiota on kahdenlaista: vapaaehtoista ja väkivaltaista. Vapaaehtoista on se, kun Suomesta lähtee Lauri Harjola-niminen nuori mies Amerikkaan ja muuttaa nimensä Renny Harliniksi. Hän tekee sen vapaaehtoisesti uskoessaan, että niin hänen mahdollisuutensa menestyä Yhdysvalloissa ovat paremmat. Väkivaltaisesta assimilaatiosta kelpaa tarina oikein kiltistä natsista. Olipa kerran oikein kiltti natsi, joka ajatteli, ettei kaikkia juutalaisia tarvitse tappaa. Riittää, kun heidän silmänsä värjätään sinisiksi. Tämän oikein kiltin natsin nimi oli Josef Mengele. Assimiloidessaan venäläisiä Viro toteuttaa Josef Mengelen oppeja.

Ei kommentteja: