torstai 6. syyskuuta 2007

Vanha ja vielä vanhempi Viro

(Julkaistu Kauppalehdessä 23.03.1999)
VANHA JA VIELÄ VANHEMPI VIRO

Oikeistokolmikon päätös kieltäytyä yhteistyöstä Viron vaalit voittaneen keskustan Edgar Savisaaren kanssa saa ihmettelemään, millä hevosilla virolaiset aikovat ratsastaa Eurooppaan. Oikeiston pääministeriehdokasta, Isänmaan johtajaa Mart Laaria markkinoidaan Viron talousuudistusten isänä. Historia tulee kyllä muistamaan Mart Laarin pääministerinä, joka edellisenä pääministerikautenaan vei kansalaisuuden 500 000 venäläiseltä. Se on ongelma, johon Viron on vastattava yhä useammin EU-neuvotteluissa.
Viron poliittista kenttää on lähes mahdoton selittää ulkomaailmalle. Vaikka puolueiden nimet muistuttavat suomalaisia, niiden sisältö on eri.
Virossa oikeistokolmikkoa, Isänmaata, Maltillisia ja uudistuspuoluetta yhdistää usko, että demokraattiset oikeudet koskevat vain tiettyä kansallisuutta, muilla ei ole oikeuksia. Kuten maailman toisessa etnisen demokratian valtiossa, Israelissa, valta pidetään Virossakin poliittisen eliitin käsissä hajottamalla ja hallitsemalla. Virossa osa kansasta on torjuttu poliittisista prosesseista viemällä kansalaisuus, osa kansasta on yleisen masentuneisuuden ilmapiirissä vieraantunut vallasta. Virossa 43 prosenttia ihmisistä jätti äänestämättä. Myös oman kansallisuuden parista viholliset syrjäytetään. Virossa venäläisten ääniä keräävä Edgar Savisaar on saarrettu paitsioon niin presidentti Lennart Meren, oikeistokolmikon kuin vironkielisen valtalehdistön toimesta.
Viron keskustan tilanne on hiukan samanlainen kuin Suomessa 70-luvulla kokoomuksen. Puolue ei ollut hallituskelpoinen, koska se ei ollut poliittisesti korrekti. Leimaalla kokoomus ”neuvostovastaiseksi” se pidettiin parikymmentä vuotta hallitusyhteistyön ulkopuolella.
Viron keskustan poliittinen epäkorrektius tulee päinvastaisista syistä. Savisaar oli Neuvosto-Viron viimeinen pääministeri ja myös itsenäisen Viron ensimmäinen pääministeri vuoteen 1992. Savisaar edustaa kantaa, jossa nyky-Viro on Neuvosto-Viron laillinen jatkaja eli hän on ”neuvostomyönteinen” ja nyky-Virossa poliittisesti epäkorrekti.
Vuonna 1992 valtaan noussut Isänmaa ryhtyi puolestaan katsomaan menneisyyteen ja julistautui vuoden 1939 Viron lailliseksi jatkajaksi. Tämän Isänmaan tulkinnan jakavat myös Maltilliset ja uudistuspuolue. Tulkinnan mukaisesti kaikki neuvostoaikainen on rikollista. Siitä seuraa myös käsitys, että venäläisvähemmistö ei kuulu Viroon eikä sille tarvitse antaa kansalaisuutta.
Mart Laar ja oikeistokolmikko palauttavat Viron 50 vuotta menneisyyteen. Viron sisäinen tilanne tulee väistämättä kärjistymään. Vaarana on, ettei vain Venäjä käännä Virolle selkäänsä, vaan se tekee myös Eurooppa.

Ei kommentteja: