maanantai 3. syyskuuta 2007

EU ei ymmärrä Viron tilannetta

17.08.2007

Eurooppa ei ymmärrä Viron tilannetta

Euroopan parlamentin puheenjohtaja, saksalainen Hans-Gert Pöttering vieraili Narvassa tutustumassa venäläisten ongelmiin. Hänen asenteensa paljastaa, ettei Euroopassa ymmärretä mitään Viron venäläisten asemasta. Pöttering katsoi, että venäläisten tulee opetella viron kieli. Hän piti hyvänä sitä, että venäläiset lukiot muutetaan viron kieliseksi. Voitaisiinko Suomessa kuvitella tilannetta, että ruotsinkieliset lukiot muutetaan suomen kieliseksi? Suomen ruotsalaiset ryhtyisivät varmasti syyttämään Suomea kansanmurhasta. Miksi sitten Virossa tällainen sallitaan? Pöttering hyväksyi lähtökohdan, että virolaisilla on enemmän oikeuksia kuin venäläisillä. Hän perusteli asian sillä, että virolaiset ovat olleet Neuvostoliitossa kommunistisen diktatuurin alaisina. He ovat olleet sorrettu kansa.
Tosiasiahan on, ettei virolaisilla olut mitään hätää Neuvostoliitossa. He olivat Neuvostoliiton eliittivaltio ja ylpeitä siitä.
Kaiken pahan alku ja juuri on juuri tämä virolaisten asenne, että heillä on enemmän oikeuksia Viron valtioon kuin venäläisillä. Virolaiset ovat kunniavalkoisia, samaan tapaan kuin juutalaiset Israelissa. Molemmat kansat, virolaiset ja juutalaiset ovat eräänlaisia ”professional victims”, ammattina uhri- kansoja. Juutalaiset hakevat oikeutuksen Natsi-Saksasta, virolaiset Neuvostoliiton ”kauhuista”. Luomalla myyttiä pahasta Neuvostoliitosta Viro perustelee venäläisten syrjäyttämistä nyky-Virosta.
Viron hallitus on asettanut katoksi antaa vuosittain noin viidelle tuhannelle venäläiselle Viron kansalaisuus. Kun maassa on 120 000 ei-kansalaista ja 120 000 venäjän kansalaista, se tarkoittaa apartheid-yhteiskunnan jatkumista seuraavat 50 vuotta. Sen jälkeen Virossa ei enää ole venäläisiä, on vain virolaisia. Eikö tätä pitäisi kutsua etniseksi puhdistukseksi.
Viron opetusministeri Tõnis Lukas lupasi Pötteringille Viron tehostavan integraatiota: venäläiset lukiot siirtyvät syksyllä vironkieliseen opetukseen. Hän antoi ymmärtää, että koko opetus muuttuu vironkieliseksi. Pöttering kehui Viron määrätietoisuutta. Lukas ei uskaltanut kertoa, että vain Viron kirjallisuutta opetetaan viron kielellä. Lukas itse tietää, minkälaiset mellakat päätöksestä olisivat seuranneet. Venäläiset uutistoimistot siteerasivat uutista. He kertoivat Venäjälle saman, minkä virolaiset kertovat EU:lle. Venäjällä syntyi meteli uutisesta. Virolaiset lehdet alkoivat kilvan syyttää venäläistä mediaa vääristelystä. Viro miellyttää EU:ta kertomalla ”integraation” edistymisestä. Mikä intressi EU:lla on esiintyä venäläisten sortajana Virossa? Suora seuraus tästä oli se, että venäläiset organisoituvat yhä nopeammin vastarintaan. Ensimmäistä kertaa he sanovat, että Venäjä on muuttunut ystäväksi. He ymmärtävät nyt, että EU:lta ei ole odotettavasti heille mitään hyvää.

(Postimees 17.08.2007 Eesti keele ja ajaloo tundmises peitub edu.)

Ei kommentteja: