maanantai 6. elokuuta 2007

Harhaiset kansat

Media ja tutkimus illuusioiden rakentajina


Ilta-Sanomien toimittaja Arja Paananen kirjoitti venäläisten hankkeesta pystyttää Mannerheimin patsas Autonomiseen Karjalan tasavaltaan. Ongelman muodostivat ne venäläiset, jotka olivat olleet suomalaisten ”leireillä” jatkosodan aikana. Heitä patsashanke loukkasi. Jutusta ei käynyt ilmi, minkälaisia kesäleirejä suomalaiset Karjalassa ylläpitivät. Ei voinut välttyä ajatukselta, että toimittaja vältti tarkoituksellisesti puhumasta keskitysleireistä. Saattaahan olla mahdollista, että Venäjällä herätään pyytämään Suomelta korvauksia kansalaisilleen samalla tavalla kuin Saksa maksaa Natsi-Saksan syntejä juutalaisille. Suomihan oli Natsi-Saksan paras kaveri hyökätessään yhdessä Neuvostoliittoon kesällä 1941.
Älymystö on sitä varten, että kansakunnalla olisi muisti ja säilyisi vaatimus älylliseen rehellisyyteen. Kansakunnan on tunnettava oma iljettävyytensä. Tutkijoiden rooli on tässä erityisen tärkeä. Suomalainen älymystö on kuitenkin heikkoa. Sen pää kääntyy kuin tuuliviiri tuulen suuntien mukaan. Suomessa voitti vuonna 2005 Tieto-Finlandian Jatkosodan pikkujättiläinen- niminen kirja, jonka olivat toimittaneet Jari Leskinen ja Antti Juutilainen. Tieto-Finlandian valitsi oikeushammaslääkäri Helena Ranta. Kirjasta puuttuu kokonaan maininta suomalaisten ylläpitämistä keskitysleireistä. On äärimäisen kyseenalaista, että tällainen teos voidaan kelpuuttaa voittajaksi tietoteoksena. Se vahvistaa vain käsitystä siitä, että Suomessa kirjoitetaan historiaa kansakunnan kunniaksi, rakennettaan myyttiä sankarillisesta kansasta.
Suomalainen media ja tutkimus ovat olleet erityisen tehokkaita rakentaessaan harhoja virolaisista kuin muinaisesta kulttuurikansasta, joka löytyi ”pahan Neuvostoliiton kätköistä”. Suomesta on mahdotonta saada apurahaa projekteille, joissa tutkittaisiin Viron ja Latvian venäläisen vähemmistöön asemaa, varsinkin, jos apuraha-anomuksessa kuvaa nykyjärjestelmää sanoilla etnokratia tai apartheid. Jos haluaisi tutkia suomalaisten osuutta näiden järjestelmien laillistajana Baltiassa – edes kielteistä vastauskirjettä on turha odottaa. Samanaikaisesti Suomen Akatemia rahoittaa Tallinnan ja Helsingin yliopistojen yhteistä projektia, jossa tutkitaan Viron kehitystä totalitarismista kansalaisyhteiskunnaksi. Onko mahdollista, että tällainen tutkimus tulisi tulokseen, että ei tullut kansalaisyhteiskuntaa, tuli susi, tuli apartheid. Pyytäisikö Suomen Akatemia yliopistoja palauttamaan apurahansa?
Suomen Akatemia lienee vain yksi kansatanhukerho, jossa tutkimus on valjastettu fenno-ugriuhon tueksi.

06.08.2007

Ei kommentteja: