sunnuntai 5. elokuuta 2007

Venäläinen media vaiennetaan

Venäjänkielisen uutisportaali Delfin suu on nyt tukittu. Virolainen mediamoguli Hans H. Luik kertoi uutisportaali Delfin ostaessaan, ettei yhtäkään Viron vastaista venäläistä enää työskentele Delfissä. Nyt venäläiset niin Virossa,Venäjällä kuin ulkomailla lukevat samoja uutisia, joita vironkielinen Delfi toimittaa. Luikin mielestä niin sanotun ”neuvostomiehityksen” kieltäminen pitäisi olla Virossa rikos. Venäjänkielinen Delfi on ollut venäjänkielisen väestön äänenkannattaja ja sen tuntojen tulkki. Sen uutiset ovat eronneet selkeästi virolaisista uutisista. Venäläiset eivät ole ottaneet vakavasti virolaista historian tulkintaa miehityksestä. Delfin venäjänkielinen toimitus on sitkeästi puolustanut venäläisten oikeuksia tasa-arvoiseen elämään Virossa. Hans H. Luik on on Viron merkittävin ”hate speechin”tuottaja. Julkaisuissaan hän avoimesti lietsoo vihaa venäläistä kansanryhmää vastaan.
En pidä ihmeenä, että virolainen lehtikeisari sortuu tähän. En ole koskaan ymmärtänyt, että norjalainen Schibsted ja ruotsalainen Bonnier tekevät samaa. Niiden kustantamat lehdet ovat aivan samaa vihanpitoa venäläistä vähemmistöä kohtaan. Mahdollinen selitys on se, etteivät pohjoismaiset kustantajat ymmärrä paikallista kieltä. Niillä ei ole mitään käsitystä siitä, kuinka rasistisia lehtiä ne julkaisevat.
Samanaikaisesti Viron venäläinen Igor Aljoshin teki levyn pronssisotilaan siirrosta. Laulun tekijä katsoo, ettei tapahtumaa unohdeta koskaan ja oikeuden puolesta taistellaan. Fasismia vastaan tulee taistella myös laulun keinoin. (Postimees online 05.08.2007)

Ei kommentteja: