sunnuntai 5. elokuuta 2007

Politkovskaja

Johan Bäckman mietti kirjassaan Saatana saapuu Helsinkiin, miksi venäläiset tunnistavat välittömästi Heidi Hautalan puheista fasistin? Mitä Hautala sanoo sellaista, mistä jokaiselle venäläiselle ja Bäckmanille itselleen tulee heti selväksi, että hän on Venäjän vihollinen? Miksi minä tunnistan Hautalassa fasistin?
Hautala saarnaa venäläisille, että maassa ei ole demokratiaa ja ihmisoikeuksia ei kunnioiteta. Hän esittää olevansa huolissaan Venäjän demokratiakehityksestä. Johan Bäckman on katsellut Suomea Venäjältä käsin viimeiset 10 vuotta. Minä olen katsonut Suomea viimeiset 15 vuotta Virosta käsin. Johan Bäckman ja minä, olemme nähneet paljon venäläisiä. Olen nähnyt myös Neuvostoliiton rauniot ja vielä viimeisiä jäänteitä Neuvosto-järjestelmästä. En pysty keksimään mitään pahempaa loukkausta Neuvostoliitosta tulevalle ihmiselle kuin väittää, ettei hän ymmärrä mitään demokratiasta. Se paljastaa venäläiselle välittömästi, ettei puhujalla ole aavistustakaan siitä, mitä Neuvostoliitto oli ja kuinka se toimi. Venäläiset tunnistavat henkilön, joka haluaa mitätöidä Neuvostoliiton ja sitä kautta venäläisten saavutukset. Neuvostoliittoa demonisoimalla isketään venäläisten tunteisiin, sillä venäläisillä on hyvin vahva emotionaalinen suhde Neuvostoliittoon. He ovat olleet tekemässä jotain ihmiskunnalle, ei itselleen.
Länsimainen kilpailutettu demokratia on vain kalpea aavistus siitä, mitä neuvostoliittolaiset kehittivät kansandemokratiastaan ja yksipuolue-järjestelmästään. Länsimainen ihmisen kuvittelee helposti keksineensä kaiken paremmin kuin muut. Japanilainen elokuva, Imamura Shohein ohjaama Narajaman balladi (1983) sai kriitikot toteamaan, että elokuvan rinnalla länsimainen tragediakin kalpenee. Samalla tavalla venäläiset tietävät, että heidän Neuvostoliittonsa demokratian rinnalla länsimainen demokratia on kalpea aavistus. Miten venäläiset saivat yksipuoluejärjestelmästä demokratian on heidän suuri salaisuutensa.
Petri Krohn: Kukaan ei epäile, etteikö Yhdysvallat olisi demokraattinen maa. Yhdysvalloissa kaksi puoluetta riittää tekemään demokratian. Venäjällä siihen riittää yksi. Venäläiset ovat aina tyytyneet vähempään kuin amerikkalaiset.

Tein kerran saunaillassa virolaisille naisille seuraavan kysymyksen: Uskotteko, että tulee koskaan niin tasa-arvoista aikaa kuin oli Neuvostoliitto? Naiset vastasivat kilvan yhteen ääneen: Ei tule! Se on mahdotonta, he sanoivat. Kukaan ei kyseenalaistanut kysymyksen sisältämää oletusta, etteikö Neuvostoliitto olisi ollut demokraattinen.
Viron puoluepolitiikassa menestyvät edelleen samat tekijät kuin Neuvosto-Virossa. Yksipuoluejärjestelmä kykeni tuottamaan hyvin kilpailukykyisiä poliitikkoja demokratiaolosuhteisiin.

Virolainen kehäpäätelmä: Jos venäläisille annetaan kansalaisuus ja maa muutetaan kaksikieliseksi, olemme takaisin Neuvostoliitossa. Totalitarismi ja sosialismi takasivat paremmin demokratian kuin demokratia.

Petrin miete: Väinö Linna sanoi vuonna 1939, että parasta kirjallisuuskritiikkiä Suomessa oli 100 000 tankkia itärajalla. Johan Bäckmanin kirja Saatana saapuu Helsinkiin ajaa samaa asiaa kuin Väinö Linna. Parasta mediakritiikkiä, mitä toivoa voi. Olisinpa itse sen kirjoittanut. Selvää on, että kun hyökkää Hesarin ja Ylen kimppuun, kirjaa ei juuri julkisuudessa näy.

Petri: Marxilainen humanismi vaihtuu vihreään fasismiin. Neuvostoliiton olemassa olo pönkitti Euroopassa vasemmistoa. Eurooppaan heijastui Neuvostoliitosta marxilainen humanismi. Neuvostoliiton katoaminen on vienyt vasemmistopuolueet Euroopassa häviölle ja tuoneet oikeiston valtaan lähes kaikkialla, eräänlainen vihreä fasismi menestyy.

30.07.2007

Ei kommentteja: