keskiviikko 27. toukokuuta 2009

Demokratiavajetta yli oman tarpeen

(Apartheid-katsaus viikko 22/2009)

Viron valitsema tapa valita mepit listavaalina lisää maan demokratiavajetta entisestään. Listavaalin heikkous näkyy siinä, että vaaleja käymättä on jo selvää, ketkä Virosta tulevat valituksi EU-parlamenttiin. Puolueiden kannatuksen tietäen keskustalta menee kaksi ehdokasta ja kolmelta hallituspuolueelta jokaiselta niiden listojen ykkösnimi. Ainoa jännitysmomentti on listojen ulkopuoliset yrittäjät. Protestiääniä näyttäisi mielipidemittausten mukaan ajautuvan riippumattomille ehdokkaille. Listavaalia on Virossa kritisoitu rajusti. Esimerkiksi keskustan puheenjohtaja Edgar Savisaar on vain ääniä keräämässä puolueelleen. Hänellä ei ole aikomustakaan lähteä Brysseliin. Virosta valitaan Brysseliin 6 edustajaa.
Viron sisäpoliittisen tilanteen kärjistyneisyydestä johtuen vaalikampanjaa käydään värikkäästi. Oppositiopuolue keskusta on levittänyt Tallinnassa venäläiskaupunginosassa Lasnamäellä kerrostalojen alaoville julisteita, joissa kerrotaan, että talo ei halua reformipuolueen propagandaa postiluukkuihinsa. Vastaavasti Tallinnan kaupunginjohtaja Edgar Savisaar on asentanut työhuoneeseensa webbikameran, jotta hänen toimiaan voi seurata suorana lähetyksensä läpi vuorokauden. Hänen työhuoneestaan löytyi ”lutikka” eli mikrofoni. Savisaar sarkastiseen tapaansa ilmoitti, ettei häntä kiinnosta, kuka häntä haluaa salakuunnella, suojelupoliisi vai lehdistö? Hän asensi kameran, että halukas saa äänen lisäksi myös kuvan.
Venäläisten hajaantuneisuus estää taas kerran heidän ehdokkaansa läpipääsyn. ETV2:n venäjänkielisessä televisioväittelyssä haastattelija aiheellisesti kysyi, eikö venäläiset halua varmistaa, että he saisivat oman edustajansa Brysseliin. Venäläisillä on kaksi listaa. Rkp:tä vastaava ”Venäläisten puolue Virossa” pyrkii Brysseliin parantamaan venäläisten asemaa Virossa. Samalla tavalla ”Yhdistynyt vasemmisto Virossa”- nimisen puolueen ykkösnimi, venäläinen Georgi Bistrov haluaa Brysseliin nopeuttamaan venäläisten kansalaisuutta Virossa. Virolainen politiikka olisi aivan toisenlaista, jos 250 000 venäläistä pääsisi Virossa mukaan poliittisiin prosesseihin. Riippumaton Dimitri Klenski korosti, että venäläisten on mentävä Brysseliin hoitamaan venäläisten asiaa, kun se ei onnistu Virossa.
Venäläisten hajaantuneisuus johtuu venäläisistä itsestään. ”Venäläisten puolue Virossa” haluaa yhdistää venäjää puhuvan kielellisen vähemmistön riippumatta poliittisesta maailmankatsomuksesta. Vasemmistossa oleva ”Yhdistynyt vasemmisto Virossa” on alun perin ollut virolaisten puolue. Nyt sen ovat valloittaneet venäläiset. Luokkatietoisuus on kadonnut ja tilalle on tullut pelkästään venäläisten kansalaisoikeuksien ajaminen Virossa. Se on karkottanut puolueesta virolaiset vasemmistolaiset. Venäläisten yhteistyökyvyttömyyttä estänee se, että Brysselin palkka houkuttelee yrittämään ykkösnimenä puolueiden puheenjohtajia tilanteessa, missä jo riittävän moni venäläinen saa äänestää.
Ohjelmassa mukana olleet kolmen hallituspuolueen edustajaa kertoivat pyrkivänsä Brysseliin hoitamaan Viron työttömyyttä. Kyynisesti he kertoivat venäläisille, että venäläisten kansalaisuus on kansallisen parlamentin asia, kun taas talouslama on globaali ja kuuluu EU-parlamentin kompetenssiin. Työttömyyshän iskee juuri venäläisiin, joten he ovat venäläisten asialla.
Suomalaisten europarlamentaarikkojen on aika pyrkiä kaikilla tavalla edesauttamaan, että tällainen pelleily loppuu.

2 kommenttia:

Ilja kirjoitti...

Kaikki maailman antifascistit, yhtykää !

http://antifasisti.blogspot.com/

Anonyymi kirjoitti...

"Vasemmistossa oleva ”Yhdistynyt vasemmisto Virossa” on alun perin ollut virolaisten puolue. Nyt sen ovat valloittaneet venäläiset. Luokkatietoisuus on kadonnut ja tilalle on tullut pelkästään venäläisten kansalaisoikeuksien ajaminen Virossa. Se on karkottanut puolueesta virolaiset vasemmistolaiset."

Minä en ymmärrä. Venäläiset ovat vallanneet viron vasemmiston puolueen ja se olisi huono asia? Eikö se edesauta Viron venäjäläisten etuja, kun he saavat puolueen pois aparheidvirolaisilta? Venäjäläisten oikeutettujen etujen ajaminenhan on ykkösasia.