keskiviikko 20. toukokuuta 2009

Ministeri ei voi kaatua Venäjään

Amerikkalainen kirjailija Truman Capote on innoittanut toimittajien työhön selkeän ohjeen: ”Don´t get emotionally involved.” Eli ei saa sitoutua jutun kohteisiin tunteella. Capote teki kirjansa ”Kylmäverisesti” niin tunteella, ettei sen koommin kyennyt kirjoittamaan mitään. Minun tietojeni mukaan tähän samaan ansaan lankesi Pietarissa lapsikaappauksia hoitanut konsuli Simo Pietiläinen. Hän oli hoitanut Antonin tapausta niin sitoutuneena tämän isän tunteisiin, että ymmärrettyään Antonin isän joutuvan Venäjällä vankilaan mahdollisesti jopa 15 vuodeksi ja kuolevan siellä, teki omat johtopäätöksensä. Ilman toimintaohjetta.
Johan Bäckman on omilla kirjoituksillaan paljastanut, miten heikossa kantimissa suomalainen journalismi on. Johan B. on käytännössä kyennyt tuottamaan asiaan aina uuden käänteen ja vastannut uusista paljastuksista. Venäjän nootin jälkeen on selvää, että joku lähtee. Lähteekö konsuli Olli Perheentupa vai ulkoministeri Aleksander Stubb, sen ratkaisevat toimittajat paljastuksillaan. Isä ja poika olivat kolme viikkoa konsulaatin tiloissa, joten on selvää, että erilaisia keskusteluja on käyty. Valtionjohto on sekaantunut asiaan, mutta miten? Se pitäisi toimittajien selvittää. Jos ne viitsisivät, mutta kun eivät viitsi.
Ilkka Kanerva oli edellinen kokoomusministeri, jonka toimittajat kaatoivat. Kanerva kuuluu Paavo Väyrysen kanssa niihin viimeisiin mohikaaneihin, jotka eivät ole kompromentoineet itseänsä idän suhteen. Kumpikaan ei puhu pahaa Venäjästä tai sen menneisyydestä Neuvostoliitosta. Koko toimittajakaarti ei mitään muuta osaakaan. Kanerva edusti toimittajille niin sanottua suomettunutta Suomea, joka oli saatava ulos. Sen sijaan Aleksander Stubb on ilmoittanut, ettei hän edes käynyt koskaan Neuvostoliitossa. Toimittajien maailmassa kansallinen etu ja kansallinen turvallisuus vaatii nyt, ettei ministeri kaadu Venäjään. Sen takia he vaikenevat Anton-skandaalin eivätkä tutki, kuka tiesi, mitä tiesi ja millaisia ohjeita antoi....
Skandaalin vakavuus paljastuu vasta sitten, kun nähdään, tuleeko Putin kylään? Ilman tankkeja, valtiovierailulle.
Siteeraan lopuksi ystäväni Petri Krohnin lausahdusta: ”Tisu ja pilu voi kaataa ministerin, Venäjä ei!”

2 kommenttia:

lahtari kirjoitti...

Uusimman tiedon mukaan Putin on tulossa kylään 3. päivä. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, tuleeko tankilla.

Kiitokset safkalle, joka jaksaa aina muistuttaa meitä siitä, miten vaarallinen naapuri Venäjä on.

Anonyymi kirjoitti...

"Skandaalin vakavuus paljastuu vasta sitten, kun nähdään, tuleeko Putin kylään? Ilman tankkeja, valtiovierailulle."

Tuleeko Putin vai eikö tule kas siinä kysymys?
Tuleeko Putin panssaridivisioonien kärjessä hävittäjien ja pommikoneiden jyristessä ilmassa vai eikö tule kas siinä toinen kysymys?
Hirveintä olisi jos ei ollenkaan tulisi.