torstai 7. toukokuuta 2009

Neuvostoliiton rikoksia osa 3.

(Julkaistu ensin http://leenahietanen.blogit.uusisuomi.fi/2009/05/06/neuvostoliiton-rikoksia-osa-3/)

Iltalehden kolumnisti Aarno Laitinen kirjoitti tapaamisestaan Lennart Meren kanssa 1980-luvulla, miten Meri ei sanallakaan puhunut Viron itsenäistymisestä. Neuvostoliitto oli silloin niin vahva, ettei sellainen tullut kenellekään mieleen. Jos Laitinen vielä tarkemmin muistelisi, Lennart Meri ei varmasti myöskään maininnut Viro olevan ”miehitetty” maa. Koko käsitettä ei tuolloin ollut vielä olemassa muualla kuin Yhdysvalloissa asuvien ulkovirolaisten mielissä.
Aarno Laitinen on viimeinen suomalainen toimittaja, jolla on muisti tallella ja hän käyttää sitä. Laitinen on kiinnostava hahmo senkin takia, että hän oli yksi Tamminiemen pesänjakajien (1981) kirjoittajista, päätekijä itse asiassa. Kirja oli sensaatio, poliittinen satiiri, niin sanotun suomettuneen Suomen pesänselvitys.
Tänä päivänä suomalainen media katsoo suomettuneisuuden olleen Neuvostoliiton sortotoimenpide Suomen kohtaan, siis Neuvostoliiton rikosta.
Todellisuudessa tuon ajan poliittinen sirkus oli pelkästään suomalaisten omaa käsialaa. Vaikka Neuvostoliitto oli läsnä politiikassa tuonaikaisen ”kotiryssäjärjestelmän” kautta, Moskovan korttia käytettiin sisäpolitiikan välineenä. Se oli suomalaisten omaa demokratiakehitystä. Suomalainen demokratiataso oli suomettuneena aikana huomattavasti korkeampi kuin se on nyt. Puolueita oli enemmän ja maassa oli aito oppositio.
Politiikka on noista ajoista mitätöitynyt. Samoin poliittinen journalismi. On naurettavaa lukea toimittajien Katja Boxbergin ja Taneli Heikan valituksia ”Lumedemokratia”-pamfletista, ettei Suomessa olisi tehty pesänselvitystä niin sanotusta suomettuneisuuden ajasta. Tamminiemen pesänjakajat oli sellainen. Niin rajua, että Laitinen sai kenkää. Ihailtavaa on vielä se, että toimittajat tekivät sen heti tuoreeltaan ajankuvana.
Olisi aika rehabilitoida Aarno Laitinen. Hänet tulisi palauttaa Hesariin päätoimittajaksi. Laitinen muistaisi, että Viron sosialistinen neuvostotasavalta oli olemassa. Suomenlahden etelärannalla ei ollut mitään Palestiinan tapaista miehitettyä maata. Hän antaisi potkut jokaiselle Hesarin toimittajalle, joka erehtyy kirjoittamaan Viron SNT:stä ”neuvostomiehityksenä”. Laitinen huomaisi pian, että hän olisi Suomen vasemmistolaisin päätoimittaja. Jopa Tiedonantajan päätoimittaja Erkki Susi kysyy Martti Turtolalta, miehitettiinkö Viro?
Suomalaisen median tila on katastrofaalinen. Toimittaja, jolla on muisti tallella, joutuu vielä vasemmalle Tiedonantajastakin.

1 kommentti:

ape89 kirjoitti...

Neuvostoliitto miehitti (kyllä, kun armeija hyökkää vieraan valtion alueelle ja riisuu tämän maan asevoimat aseista, se on miehitys) maan 16. kesäkuuta 1940, 21. päivä presidentti Päts painostettiin tunnustamaan kommunistinen nukkehallitus, ja 14-15. heinäkuuta järjestetyt vaalit olivat lähinnä teatteria, koska vain kommunistit saivat asettua ehdolle, jos tällaisen hallituksen päätöstä liittää maa valtioon jonka joukot sitä vaalien aikana miehittävät voidaan pitää lainvoimaisena, voitaisiin Vichyn fasistihallitustakin pitää Ranskan laillisena hallituksena ja de Gaullea yhdessä johtamansa Vapaan Ranskan hallituksen kanssa kapinallisina.