tiistai 12. toukokuuta 2009

Neuvostoliiton rikoksia osa 5.

http://leenahietanen.blogit.uusisuomi.fi

Joidenkin suomalaisten käsitykset neuvostoajan Virosta ovat niin harhaisia, että epäilen provokaatiota. Selvyyden vuoksi Virossa toimivat neuvostoaikana lehdistö ja televisio viron kielellä. Virossa olivat myös vironkieliset koulut, yliopisto jne. Rinnalla tosin venäjänkieliset koulut. Tarton yliopiston opetuksesta virallisesti 75 prosenttia oli vironkielistä, loput venäjänkielistä. Virolaiset korkeakoulutetut tuttavani ovat kertoneet, että Tartossa todellisuudessa opetettiin venäjän kielellä vain lääkäreitä ja oikeusoppineita. Heidän todelliseksi osuudekseen arveltiin noin 10 prosenttia, joten vironkielistä opetusta olisi ollut peräti 90 prosenttia. Yliopistossa helpointa oli päästä opiskelemaan viron kielen opettajaksi venäjänkielisiin kouluihin. Tällaiselle opintolinjalle Tallinnan opettajan korkeakoululaitoksessa oli vaikein löytää opiskelijoita. Niin vähän neuvostoaikana virolaisia kiinnosti opettaa venäläisille viron kieltä.

Neuvostoliitossa toisin kuin EU:ssa oli kulttuuribudjetti. Moskova rahoitti Viron teatterit, joita oli jokaisessa suuremmassa kaupungissa. Moskova rahoitti myös elokuvateatterit, joita oli neuvostoaikana parhaimmillaan yli 900. Nyt niitä on enää 13 koko Virossa. Elokuvateatteritarjonnasta vastaa suomalainen Rautakirja.

Neuvosto-Viron parlamentti toimi viron kielellä. Kansanedustajista venäjänkielisiä oli noin 30 prosenttia, joka vastasi hyvin heidän osuuttaan väestöstä. Heille tulkattiin venäjäksi vironkielinen puhe. Tulkkauslaitteet poistettiin vasta vuonna 1992.

Totta on, että virolaiset miehet joutuivat armeijassa puhumaan venäjää. Siellä komentokieli oli venäjä. Käsittääkseni Suomen armeijassa se on suomi, ruotsinkieliset joutuvat tyytymään siihen. Tosi on, että osa virolaisesta talouselämästä toimi venäjän kielellä. Virossa olevissa strategisissa yrityksissä kuten satamissa, rautateillä, postissa jne. valtakieli oli venäjä. Pääosa virolaisten johtamasta talouselämästä toimi viron kielellä. Niin kuin se on Suomessakin. Ruotsalaiset leikkivät keskenään. Lika barn leka best.

Mikään ei ole niin vastenmielistä kuin se, että virolaiset kehtaavat väittää, että heitä sorrettiin kielellisesti ja kulttuurisesti Neuvostoliitossa. Virolaiset tietävät valehtelevansa ja valehtelevat silti.

2 kommenttia:

Renna-Maria kirjoitti...

Myös lääkäriksi ja asianajajaksi opittiin Tartu Yliopistossa viroksi. Siitä ei ole kysymys. Opetus oli virolaisille vironkielinen, vaikka olikin neuvostomielinen.
Neuvostotsensuuri valitsi, kuka kirjailijoista, taiteilijoista oli muka "kelpoinen" opetettavaksi neuvostolaisissa kouluissa.
Kuin neuvostoaikainen dissidentti sai vuonna 2003 itsenäisessä Virossa elämäntyöstänsä kultturituottajana valtakunnallisen palkinnon, hän muisti kiitta neuvostoaikaista kirjallisuudenopettajansa, kuka oli poikeuksellisen rohkea ja uskalsi kertoa opilaille Gulagissa menehtynyt kirjailijasta Jyri Parijoesta totta (että hän kuoli Gulagissa). Niin ikimuistoinen ja arvokas oli totuuden hetki silloisessa koulussa.
Miksi muka virolaisten pitäisi valehtella? Ja kuka tiesi paremmin kuin me itse?

Traye kirjoitti...

Naurettavaa... . henkilö, joka ei ole elänyt kommunistisessa järjestelmässä (paitsi jossakin omalaatuisessa täysin todellisuudesta irrallaan olevassa kuplassa) tai tunne sen aikaansaamia suuria tuhoja ei pitäisi olla EU:n parlamentin ehdokkaana. Tietysti neuvostoliiton aikana kulttuuritarjonta oli laajempaa, koska kaikki tavalliset markkinarakenteet voitiin unohtaa. Täytyihän jollakin keinolla pitää kansa tyytyväisenä. väite siitä, ettei neuvostoliiton alkuperäisvähemmistöjä sorrettu on todella loukkaava väite. Virolaiset myös olivat suuren neuvostoliiton alkuperäisvähemmistöjä, joita sorrettiin esim. asuttamalla sinne venäjänkielistä väestöä. Tämä toiminta oli tietoista, eikä mitään sattumaa. Kuten aikaisempi kommentoija totesi kirjailijoita koski ankara sensuuri (lyhyesti sanottuna). Aihetta voisin jatkaa pidemälle, mutta voin sanoa tätä blogia naurettavaksi. Toivon onnea tulevaisuuteen, joskin en usko, että näin ahdasmielisellä asenteella pääse minnekkään.
Näkisin myös mielelläni tutkimustuloksia näiden yllämainittujen väitteiden lisäksi.