Julkaistu ensin:
http://leenahietanen.blogit.uusisuomi.fi
Kuinka tultiin toisinajattelijaksi Neuvosto-Virossa? Kuuluisa näyttelijä ja Viron kansallisteatterin ohjaaja Mikk Mikiver pääsi vielä elinaikanaan toisinajattelijoiden harvalukuiseen joukkoon Virossa. Nyt jo edesmennyt näyttelijä on näytellyt muun muassa Rauni Mollbergin ohjaamassa elokuvassa Ystävät, toverit (1990).
Mikk Mikiverillä oli tunnetusti alkoholiongelma. Neuvostoliitossa työnantaja oli velvoitettu ohjaaman työntekijän alkoholistiparantolaan kolmannen varoituksen jälkeen. Mikiver joutui parantolaan. Samanaikaisesti Neuvostoliitto järjesti Unkarissa, Budapestissä suomalais-ugrilaiset heimopäivät. Virolaiset halusivat esittää kansalliseepostaan, Kalevipoikaa (Kalevipoeg). Ainoa, joka osasi eeposta ulkomuistista oli Mikk Mikiver. Hänet saatiin erikoisluvan avulla hoitolaitoksesta ulos ja lentokoneeseen. Kukaan ei huomannut vahtia häntä Aeroflotin koneessa, jossa tarjoiltiin ilmaista shampanjaa. Budapestiin saavuttaessa Mikiver oli jo niin humalassa, ettei häntä voitu päästää esiintymään. Mikiver on myöhemmin ylpeänä kertonut, kuinka Neuvostoliitto esti häntä esiintymästä heimopäivillä. Myös alkoholistiparantolaan hän oli joutunut siksi, että oli kansallisteatterin rappusilla huutanut, että alas Neuvostoliitto!
Todettakoon, että virolaiset arvostivat suurta näyttelijä ja ohjaaja Mikk Mikiveriä. Tämän tarinan kertonut mieshenkilö kertoi kirjoittavansa kirjaa virolaisista toisinajattelijoista. Hän ei ole vieläkään sitä kirjaa julkaissut.
torstai 7. toukokuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Moni joutui alkoholismiin, moni poltti hashishta, moni sulkeutui itseensä, moni meni metsään, pakeni luontoon - ne olivat selviyttymiskeinoja suljetussa yhteiskunnassa silloin. Psykiaatrisen avun piiriin joutuminen ei tullut kysymykseen - olihan kaikkijen tietossa, että jos kerran olet psykiaatriassa kirjoilla, et pääse ulkomaille ja työmahdollisuudet supistuvat olemattomiin. Psykiatrisen avun laatuun ei voinut myöskään luottaa. Psykiatrian väärinkäyttö NLssa on aihe erikseen.
Lähetä kommentti