perjantai 8. toukokuuta 2009

Poliittinen vaino Virossa

(Apartheid-katsaus viikko 19/2009)

Perinteisen Impressium- lehdistöfoorumin piti toimia eilen Tallinnassa Nordic Hotel Forumissa aiheena hiljattain kuollut Arnold Meri. Hotellin omistaja peruutti tilaisuuden viime hetkellä perusteena se, ettei se halua politiikkaa tiloihinsa. Erikoinen vastaus hotellilta, jonka tiloissa Viron hallituspuolueetkin pitävät omat seminaarinsa. Kaiken huipuksi hotelli tarjosi osallistujille pahoitteluna 40 kruunun (2,5 euron) illallista hotellin ravintolassa. Muistotilaisuudelle löydettiin pitopaikka aivan viime hetkellä. Se oli Venäjän suurlähetystö. Virossa syntynyt Komsomolskaja Pravdan toimittaja Galina Saposhnikova esitteli tilaisuudessa uutta kirjaansa ”Viron viimeinen sankari, Arnold Meri.” Ohjelmassa oli myös dokumenttielokuva Merestä.
Mieleen tuli Safkan yritys löytää tiloja Helsingistä antifasistien kokoukselle maaliskuussa, kun Finlandia-talo hyppäsi viime hetkellä alta. Samat natsit molemmilla puolen Suomenlahtea.
Viime viikolla virolaisen poliisivaltion otteita sai tuntea virolainen toimittajapariskunta Irja ja Inno Tähismaa. Poliisi teki tietoturvavaltuutetun pyynnöstä kotietsinnän toimittajaparin kotiin Rakveren kaupunkiin. Heiltä takavarikoitiin tietokoneet ja Innon kännykkä. Pariskunta pitää blogia, ”Irja ja Inno Kohvik”. He ovat varsin teräväsanaisia ja armottomia seurapiirikaunottarille ja politiikoille, erityisesti hallituspuolueille ja sen sisäministeri Jüri Pihlille. Virossa paperimedia on täydellisesti nyky-hallituksen äänitorvi. Oppositiolla, eli keskustalla ei ole muuta kanavaa kuin oma puoluelehti Kesknädal ja kaupunkilehdet. Nyt Tähismaiden on nähty palvelevan oppositiota. Sehän ei Virossa käy. Poliisi tulee ja vie tietokoneet. Se on toimittajalle katastrofi! Tähismaat eivät ole vieläkään saaneet työvälineitään takaisin.
Pariskunta kirjoittaa parhaillaan kirjaa Virossa poliisin ja suojelupoliisin väkivallan uhreiksi joutuneista ihmisistä. Erityisesti he keskittyvät mielipiteidensä vuoksi vainon kohteeksi joutuneisiin henkilöihin. Eräs sellainen on entinen Tallinnan apulaiskaupunginjohtaja Vladimir Panov, joka laitettiin kesken työpäivän käsirautoihin ja vietiin kuulusteluihin televisiokameroiden loisteessa. Syyte oli korruptioepäily. Vuosi oli 2003, maaliskuun 4. päivä. Panov oli tietenkin paitsi venäläinen, myös keskustapuolueen jäsen. Suomalaiset tiedotusvälineet, Helsingin Sanomat ja Yleisradio tekivät suuret uutiset keskustan korruptoituneisuudesta. Kun vuosia myöhemmin mies todettiin syyttömäksi, suomalaiset tiedotusvälineet eivät enää muistaneet koko tapausta. Tallinnan kaupunki on sen sijaan ryhtynyt viettämään maaliskuun neljättä päivää ”Vapaan yhteiskunnan päivänä”, muistutuksena poliittisesta vainosta Virossa.

P.S. Irja ja Inno Tähismaa kertovat kohtalostaan lauantaina Helsingissä Seurahuoneella kello 14 lähtien. Inno Tähismaa oli samaan aikaan taloustoimittajana virolaisessa talouslehti Äripäevassa, kun kirjoittelin Kauppalehteen. Olen hänelle velkaa monta otsikkoa.

1 kommentti:

Taustamies kirjoitti...

tämä on kyllä sekopäisin blogi mitä olen lukenut koskaan. Hakkaa jopa kaikenlaiset neekerirasistiblogit uskomattomalla tiedon kieltämisellä ja käsitysten uudelleen prosessoinnilla jolla ei ole vertailukohtaa kuin ehkä putinin hallinnon liturgiassa.