torstai 14. toukokuuta 2009

EU:n ja Venäjän viisumivapaudesta

Julkaistu ensin:
http://leenahietanen.blogit.uusisuomi.fi

Tämän päivän murskauutinen Viron talouskasvun romahduksesta, -15,6 prosenttia, selkiyttää virolaisten päätä. Vain Latviassa menee vielä huonommin, laskua -18 prosenttia. Taloustieteilijöiden mukaan yli kymmenen prosentin talouslasku tarkoittaa käytännössä elämän pysähtymistä, moratoriota. Positiivisena uutisena kerrottiin, että Viro helpottaa venäläisten viisumien saantia. Viroon turismimatkalle haluavat venäläiset eivät enää tarvitse kutsua. Eesti Päevalehden toimittaja Andrus Karnau jopa vaatii samaa kuin Johan Bäckman: EU:n ja Venäjän välistä viisumivapautta. Viron tulisi Karnaun mukaan ottaa EU:ssa johtava rooli Venäjän viisumivapauden edistämiseksi EU:ssa. Viro saisi siten etulyöntiaseman idänkaupassa. Tosiasia on myös se, että ulkomaisista turisteista vain venäläisiä on Virossa ollut viime vuotista enemmän.

Entinen pääministeri, sataman omistaja ja logistiikkayrittäjä Tiit Vähi vaatii hallitustaan katsomaan pikaisesti karttaan. Sen sijaan että hallitus miettisi, miten lisätä vientiä Turkkiin, Viron tulisi ymmärtää paikkansa idän ja lännen välissä. Turha sanoakaan, ettei talouselämä ole koskaan halveksinut – ei Neuvostoliittoa eikä Venäjää. Valtion yrityksiä on kapitalismissakin. Yritysjohtajat suhtautuvat aina kunnioituksella omistajaan järjestelmästä riippumatta.

Viron viime vuosien tärkein vientituote on ollut historia. Historian vääristely ja russofobia myi hyvin vielä viime vuonna. Ensi vuonna ne joutuvat romukoppaan. Ennustan, että jo syksyllä virolaiset ryhtyvät käyttämään historian valheitaan vessapaperina. Ne voisi painaa jo valmiiksi pehmeälle paperille.

Ei kommentteja: