perjantai 5. kesäkuuta 2009

Venäläisten itsetunto noussut Virossa

(Apartheid-katsaus viikko 23/2009:)

Viron europarlamenttivaaleissa venäläiset ehdokkaat uskaltavat jo avoimesti ajaa omia oikeuksiaan ja käyttää reipasta kieltä maan johtajista. Puolueista riippumattomana ehdokkaana oleva Juri Zuravljov vertaa Viroa Hitlerin Plan Ostiin Postimees-lehden tentissä (29.05.2009):
Miksi pyrit europarlamenttiin?
”Ensiksikin venäläisten poliittinen, taloudellinen ja sosiaalinen syrjintä täytyy lopettaa. Toiseksi venäjän kielestä pitää tulla virallinen kieli.”
Teitä on rangaistu pronssiyön mellakkaan osallistumisesta. Ettekö näe eettisiä ongelmia ehdokkuudessanne?
”Eettisyydestä pitää olla huolissaan niiden, jotka rakensivat Virossa natsimaisen syrjintäjärjestelmän (siniset, punaiset ja harmaat passit) ja jotka varastivat meidän rahamme 20 vuoden aikana.”
Lisääkö venäjän kielen asema virallisena kielenä venäläisten ja virolaisten keskinäistä luottamusta?
”Kyllä. Se luo yhdenvertaiset oikeudet ja velvollisuudet. Se on ensimmäinen askel syrjinnän lopettamiseksi. Se auttaa myös niitä ihmisiä, joilla ei ole ollut kansalaisuutta vuodesta 1990 lähtien. Kansalaisuuskysymys tulee ratkaista nolla-vaihtoehtona niin kuin se tehtiin Liettuassa.”
”Viron tulee antaa kansalaisuus kaikille Viron asukkaille itsenäistymisen alusta lähtien. Se on oikeudenmukaista. Nykyinen vaihtoehto on Hitlerin itä-suunnitelman toteuttamista. 20 vuotta on jaettu politiikka ja talous ”sinisiin käsiin”. Se on uskoa hakaristiin fasistisen reformipuolueen suunnitelman mukaan. Se loppuu pian.”
Zuravljovin kielen käyttö kuulostaa aivan Johan Bäckmanilta. Safka on tehnyt tehtävänsä. Venäläiset eivät enää pelkää vaan uskaltavat sanoa ääneen omia ajatuksiaan.
Venäläisiä edustaa Viron eurovaaleissa kaksi venäläisten puolueiden listaa ja kaksi riippumatonta venäjänkielistä edustajaa. Viron yhdistynyt vasemmisto koostuu venäläisistä nimistä, ensimmäisenä Maardun kaupunginjohtaja Georgi Bystrov. Venäläisillä on myös toinen lista, Venäläisten puolue Virossa, joka hakee suomalaisittain Ruotsalaisten kansanpuoleen (rkp) tapaista asemaa kansallisen vähemmistön yhdistäjänä. Juri Zuravljov ja Dimitri Klenski yrittävät listojen ulkopuolta europarlamenttiin.
Kaikilla ehdokkailla on selkeä sanoma. He ovat menossa Brysseliin ajamaan venäläisen vähemmistön asiaa.

Ei kommentteja: