lauantai 27. kesäkuuta 2009

Jackson teki historiaa

(Julkaistu Uuden Suomen blogipalvelussa

http://leenahietanen.blogit.uusisuomi.fi/2009/06/27/jackson-teki-historiaa/

Opettavaisimman kokemukseni ammattilaisuudesta, musiikista ja Viron historiasta tarjosi minulle itse popin kuningas Michael Jackson. Hän ei ainoastaan esiintynyt Viroa takaisin maailmankartalle vaan kaatoi myös omalla tavallaan Viron historian myyttejä.
Oli vuosi 1997, kun Michael Jackson tuli esiintymään Tallinnan laululavalle. Tammikuussa Lauri Laubren ohjelmatoimisto piti Palace-hotellissa asiasta ensimmäisen lehdistötilaisuuden. Paikalle saapui vain yksi toimittaja. Kukaan ei ottanut todesta, että Jackson tulisi Tallinnaan. En mennyt itsekään paikalle. Pidin Laubrea suuruudenhulluna. Virossa ei ollut tuolloin vielä käynyt ensimmäistäkään maailmanluokan rock-tähteä ja että ensimmäisenä tulisi itse Michael Jackson, en voinut uskoa todeksi.
Jacksonilla meni tuolloin huonosti. Häntä varjostivat pedofiliaepäilyt. Kevään aikana huhut Jacksonin tulosta vahvistuivat ja lipunmyynti lähti käyntiin. Kävin jo itsekin hakemassa lipun. Se maksoi 495 kruunua eli noin 30 euroa. Se oli tuolloin hirvittävä hinta tavalliselle virolaiselle.
Ohjelmatoimistoa painoi huoli. Laulavan vallankumouksen aikana oli levinnyt käsitys, että vuoden 1989 laulujuhlilla yleisöä laululavalla olisi ollut 300 000. Jacksonin konserttiin lippuja oli myyty vasta 50 000. Laubre pelkäsi, että nurmikko näyttää tyhjältä. Lipunmyynnissä alkoi viimeinen rutistus. Hain jo itsekin lippuja Helsingin tuttaville. Hetki ennen konserttia ohjelmatoimisto ilmoitti, että lippuja oli myyty 75 000 kappaletta.
Kun sitten yleisö alkoi valua laululavalle odottamaan Jacksonin konsertin alkua, yksi asia tuli heti selväksi. Laululavalle ei koskaan ole mahtunut kolmeasataa tuhatta ihmistä. Kaikki 75 000 lipun ostanutta seisoivat kuin sillit purkissa. Nurmikentällä ei ollut tyhjää tilaa viittä senttiä. Istuminen oli aivan mahdotonta.
Se konsertti aukaisi silmiä. Olin suhtautunut rock-tähtiin hiukan ironisesti. Jacksonin täsmällisyys, jolla hän esiintyi, oli lähes yliluonnollinen kokemus. Ensimmäistä kertaa tajusin, mitä tarkoittaa ammattilaisuus. Aloin aivan toisella tavalla arvostaa niin sanottuja megatähtiä. Olimme Helsingin vieraitteni kanssa aivan häkeltyneitä. Vielä vuosia konsertin jälkeen palasimme aina pohtimaan, mikä konsertista teki niin vaikuttavan. Jackson kun ei erityisemmin pyrkinyt miellyttämään yleisöä saati improvisoimaan. Musiikki, Jackson ja hänen tanssinsa loivat sen maagisen tunnelman. Jackson sai todella monta fania tuona iltana.
Konserttivierailu nosti myös virolaisten itsetuntoa, sillä Jackson siirsi Viron läntisten muusikkojen kartalle.
Eesti Ekspress teki pienen uutisen siitä, että laulavan vallankumouksen todellinen osallistujamäärä lienee 30 000, siis yksi nolla vähemmän kuin myytti kertoo.

Ei kommentteja: