lauantai 27. kesäkuuta 2009

Minä tunnen Iivin

Julkaistu ensin:
http://leenahietanen.blogit.uusisuomi.fi/2009/06/24/mina-tunnen-iivin/


Tai tunsin. En ole lehdestä lukenut, että olit Kaukasuksella laskettelun opettaja. Kerroit sen matkalla Kuusamoon kotiini. Olimme yhteisellä hiihtolomamatkalla Suomessa nykyisen aviomiehesi ja hänen edellisestä avioliitosta olevien lastensa kanssa. Kävitte vanhempieni kotona Kuusamossa. Tuolloin tuli ilmi, että olit taitava laskettelija.
Olen pahoillani, että muistin väärin taustasi sukupolvien taakse ulottuvan sivistyksen. Suomessa meillä -nen päätteisillä ei juuri ole kahta sukupolvea enempää korkeakoulusivistystä. Ja jos on, se on melkein aina ruotsinkielistä. Vilpitön onnitteluni. Olen itse varsin vaatimattomista lähtökohdista.
Ehkä vähän liioittelin vasemmistointellektualismiasi. Olen matkustanut kanssasi kuuntelemaan luentoasi Viljandiin. Se oli kyllä ennen Viron EU-jäsenyyttä. Siteerasin lehdessä puhettasi. Luin myös mielelläni artikkeleitasi Eesti Päevalehdestä. Niissä on täytynyt olla häivähdys punaista, jos minä olen niitä arvostanut. Tosin sinulla oli silloin Viron passi ja kirjoitit virolaisille lukijoille.
Suomen kansalaisuus ja suomalaisille kirjoittaminen on muuttanut käsialaasi. Kirjoitin todellakin SAFKA:n blogiin jutun otsikolla ”Virolainen fasismi Suomessa” ja mainitsin koko joukon virolaisia nimiä sinut mukaan lukien. Yllättävää oli, että eräs virolainen vasemmistoryhmittämä käänsi kyseisen postauksen käyttääkseen sitä kritiikkinä sinua vastaan. Virossa olevia vasemmistopiirejä oli ryhtynyt ihmetyttämään ”mielenmuutoksesi”. Minulla ei ole käsitystä, mistä ”8. Mai Liikumine” oli saanut päähänsä, että sinä olisit joskus ollut vasemmistolainen?
Minua on ryhtynyt kiinnostamaan, millä kielellä Suomessa kerrotaan Neuvostoliitosta? Suomessa esimerkiksi demarit, Lasse Lehtinen ja Ulpu Iivari kysyvät amerikkalaiselta Toomas Hendrik Ilvekseltä, mitä ajatella Neuvostoliitosta? Jotkut kelpuuttivat siihen Latvian kanadalaisen presidentti Vaira Vike Freibergan. Toisille ehdoton auktoriteetti ovat virolaiset. Erityisesti mainitsisin Jutta Zilliacuksen, Imbi Pajun, Sofi Oksasen ja sinut. Kuten jo totesin kohdallasi, kovin huonot kokemukset Neuvostoliitosta sinulla ei ole. Jutta Zilliacus ei ole siellä päivääkään elänyt, samoin kuin ei Sofi Oksanenkaan. Imbi Paju kuuluu varsin hyväosaisiin neuvostoeläjiin hänkin. Ottaen huomioon, että suomalaiset olivat Neuvostoliiton ystäviä 50 vuotta, en olisi uskonut, että meille kerrotaan ”totuutta” Neuvostoliitosta amerikanenglannilla tai sitten sen tekevät virolaiset, joilla siihen on varsin hyväosaisen näkökulma.
En ole keksinyt ilmiölle muuta selitystä kuin sen, että Suomessa asuvat virolaiset tai suomalaistuneet virolaiset kertovat nyt Neuvostoliitosta tarinaa vain siitä näkökulmasta, mikä puolustaa nykyistä Viron apartheid-politiikkaa. Näillä ihmisillä ei ole aikomustakaan minkäänlaiseen älylliseen rehellisyyteen.

P.S. En koskaan pysty arvostamaan Toomas Hendrik Ilvestä demokraattina. Yhdysvallat voisi lähettää joskus edes yhden demokraatin iloksemme tänne Eurooppaan, koska kyllä niitä siellä varmasti riittää. Ilves on henkilö, joka ei ole vielä kuullut, että mustaihoiset saivat Yhdysvalloissa kansalaisoikeudet jo 1960-luvulla.

1 kommentti:

Renna-Maria kirjoitti...

Sofi Oksanen vietti lapsuuden kesät Neuvosto Virossa. Ei ole väliä että hän on synnyltään suomen kansalainen, Viro oli/on hänelle äitinsä kotimaa ja mummola.
Justinsa intellektuaaleilla kuin Imbi Paju oli NLssa vaikein. Älä puhu, älä tiedä, älä tunne, älä taju - kuka normaali ihminen jaksa niin?
Tyypeillä, kenellä KGBssä "käsi sees" ja Fim lompakossa, oli jotain elämänmakua sieraimissa silloin NLssa, mutta arvelluttava sekin "onni".
Kuin aina oli valvottava kateellisia "liikekumppania" ja mahdollista putoamista tyhjyyteen
elikkä vankilaan.
Action-elämä Nlssa piiloutti rikoksia. Fakta. Eikä natsismi-fashishmi.
Venäläisillä ei ole esteita viroon kansalaisuuten saamiseen paitsi se etteivät he itse arvostaa mahdollisuutta mikä elämä tarjoo.
Toomas Hendrik Ilves puolustaa demokraattisen maamme itsenäisyyttä, siinä kaikki.