keskiviikko 17. kesäkuuta 2009

Riian kommuuni

(Apartheid-katsaus viikko 25/2009)

Pariisin kommuunin merkitys tiedetään. Sen jäsenet, kommunardit antoivat nimensä kommunisteille. Nyt Riiasta kuuluu kummia. Siellä on kaupungin valtuustoon päässyt venäläisten puolue, joka haluaa helpottaa ei-kansalaisten Latvian kansalaisuuden saantia ja virallistaa venäjän kielen kouluissa ja virastoissa. Sosiaalitukia pitää voida hakea myös venäjän kielellä, kuuluu julistus. Tämä vasemmistopuolueiden liittoutuma, Harmonia, voitti 26 paikkaa Riian kaupunginvaltuuston 60 paikasta. Siis lähes puolet.
Kaupunginvaltuustojen pätevyyteen ei perinteisesti kuulu laillistaa maahan toista virallista kieltä saati ryhtyä massiivisesti kansalaistamaan Latvian 350 000 ei-kansalaista. Soitto Latvian pääkaupunkiin Riikaan vahvistaa, ettei Riiassa vielä ihan omaa kommuunia luoda. Tosin se ei kenties ole enää kovin kaukana. Samanaikaisesti pidetyt europarlamenttivaalit kertovat omaa kieltään.
Latviassa on eurooppalaisittain räikeä tilanne. Poliittinen osallistuminen paikallis- ja parlamenttivaaleihin on kielletty entisiltä kommunistisen puolueen jäsenillä. He saavat silti osallistua eu-vaaleihin. Nyt Euroopan parlamenttiin pääsi kaksi entistä kommunistia Latvian kahdeksasta EU-parlamentaarikosta, Tatjana Zdanoka ja Alfreds Rubiks. Toistamiseen valittu Zdanoka on puolueesta Ihmisoikeuksien puolesta Yhteisessä Latviassa. Virolaiset lehdet ilkeästi vääristelevät Zdanokan poliittisten oikeuksien rajoituksen johtuneen KGB- yhteyksistä, mutta totuus on hänen jäsenyytensä kommunistisessa puolueessa, josta hän ei suostunut eroamaan vuonna 1991. Jättiyllätys oli toisen, entisen kommunistijohtajan ja Riian kaupungin johtajan, 73-vuotiaan Alfreds Rubiksin pääsy EU-parlamenttiin Harmonia-liittoutumasta. Rubiks joutui vankilaan heti Latvian itsenäistyttyä aatteensa takia. Hän on siis entinen mielipidevanki.
Kun Latvia kielsi kommunistisen puolueen, Rubiks perusti tilalle sosialistisen puolueen. Hän määritteli sen ohjelman lyhyesti: marksilainen. Rubiks on klassinen tai paremminkin ehkä konservatiivinen kommunisti. Hän on luokkatietoinen internationalisti. Rubiksin sosialistinen puolue ajaa kansalaisuutta kaikille, jotka olivat Latvian kansalaisia vuonna 1990. Rubiks vastusti aluksi Latvian EU-jäsenyyttä, mutta haluaa nyt Brysseliin kertomaan, kuinka paljon Latviassa on tyytymättömyyttä.
Niin Zdanoka kuin Rubiks ryhtyvät ajamaan venäläisten kansalaisuusasiaa Brysselissä. Näiden kahden pahimmat vastustajat tulevat Virosta Tunne Kelam ja Latviasta Sandra Kalniete. Kalniete kuuluu Viron entisen pääministeri Mart Laarin ja Ruotsin ulkoministeri Carl Bildtin kanssa yhteiseen ruotsalaiseen kommunismin vastaiseen organisaatioon, ”Upplysning om kommunismen”. Kelam taas rinnastaa EU:ssa kommunismin natsismiin.
Latvian tapaus näyttää selkeästi, että Bryssel tarvitsee vasemmistoa ja kommunisteja. Puolustaessaan venäläisten oikeuksia Baltiassa entiset kommunistit edustavat sitä humanismia, jota eurooppalaiset arvot parhaimmillaan ovat. Humanismi kulkee heissä, ei Kelamissa tai Kalnietessa.

Ei kommentteja: