tiistai 23. kesäkuuta 2009

Viron ”vapaudenpatsaasta”

(Julkaistu Uudessa Suomessa ensin:

http://leenahietanen.blogit.uusisuomi.fi/2009/06/23/viron-vapaudenpatsaasta/

Nyt valkeni Viron vapauden patsas ja suomalaisten demarien maailma. En olisi suurin surmin uskonut, että se, joka kiihottuu Viron uudesta ylpeydestä, lasisesta natsi-stondiksesta on demari, Katriina Kajannes. Viron vapaudenpatsaan olemuksesta on jaksettu riidellä Virossa. Jotkut taiteilijat ovat tuohtuneita siitä, että patsaan suunnittelijat ratsastavat kansallistunteella enemmän kuin taiteella. Virolaisia politiikkoja on rasittanut ristisymboli. Virolaiset kun ovat yksi ateistisimpia kansoja maailmassa. Ristin viittaaminen sotilassymboliikkaan on sekin arveluttava. Virolaisten sotilaiden kauluslaatoissa risti on kulkeutunut vapaustaistelijoilta fasisteille. Käsittääkseni virolaista poliitikoista esimerkiksi kaupunginjohtaja Edgar Savisaar ei ollut paikalla patsaan paljastustilaisuudessa. Se kun ei vähimmässäkään määrin ollut Viron vasemmiston juhla. Virolainen vasemmisto ei juhli sotilasristiä, joka on tehnyt yhteistyötä Natsi-Viron kanssa vuosina 1941-1944. Ei sittenkään, vaikka se naamioitaisiin muistoksi Vapaussodasta.
Jyväskyläläinen demari Kajannes ei ilmeisesti tiedä, että Virossa vasemmistoa, demariutta edustaa puolue nimeltä keskusta. Amerikkalainen Toomas-Hendrik Ilves, joka käyttää presidentin titteliä ja leikkii demaria, on perinteisesti kauhistunut kaikkea sos-alkuista. Ihan samalla tavalla kuin Suomessa tekevät Lasse Lehtinen ja Ulpu Iivari. Virossa kukaan ei erehdy pitämään CIA-agentti Ilvestä demarina.
Kansallistunne apartheidin välineenä on rikollista. Vapaudenpatsaan pystytyksellä virolaiset vain vahvistavat omaa käsitystään siitä, että heillä on ”venäläisongelma” eivätkä venäläiset kuulu Viroon. Suomalaiset demarit eivät voi olla niin tyhmiä, etteivät he tajua tämän virolaisen pelleilyn tarkoitusta.
Toimittajat tuntevat jo niin suurta myötähäpeää virolaisten natseilusta, etteivät juurikaan vaivautuneet patsaan julkistamisesta kirjoittamaan. Jokainen ymmärtää, että ensi keväänä Voiton päivänä kukkia patsaalle tuovat haudan partaalla hoippuvat virolaiset SS-veteraanit. Meitä hävettää.
Minulle valkeni erään virolaisen vasemmistointellektuelli tarina. Olen nimittäin tuntenut Iivi Anna Masson vielä silloin, kun hän oli länsimaisittain ajateltuna niin sanottu tavallinen vasemmistointellektuelli. Hänen vanhempansa olivat yliopistoväkeä Neuvosto-Virossa. Hän on toisen polven sivistyneistöä. Hän eli länsimaisittain ajateltuna varsin etuoikeutettua elämää. Opiskelujen ohessa hän toimi laskettelun opettajana Kaukasuksella. Kuusamosta kotoisin olevana tiedän, että lasketteluopettajat kulkevat niin sosialismissa kuin kapitalismissa hiukan nenä pystyssä ja ovat olevinaan muita parempaa väkeä.
Jos demarit ovat sitä, mitä Kajannes, Lehtinen ja Iivari edustavat, on selvää, ettei virolainen vasemmistointellektuelli löydä täältä mitään vastakaikua. Kokoomuskin edustaa suurempaa humanismia kuin virolaista fasismia ihailevat demarit.

Ei kommentteja: