torstai 11. kesäkuuta 2009

Ekstremismistä

Julkaistu ensin:
http://leenahietanen.blogit.uusisuomi.fi/2009/06/11/ekstremismista/
(Apartheid-katsaus viikko 24/2009)

Virolainen runoilija Juhan Viiding kirjoitti hetkeä ennen kuolemaansa runon, jossa hän purki järkytystään nähtyään Tallinnan Vanhassa kaupungissa seinällä vaatimuksen ”Viro virolaisille”. Runon Juhan kadottaa säikähdyksestä ajan ja todellisuudentajun. Hän näkee toisen ajan ja paikan, menneisyydestä – mutta että nyt Virossa. Runoilija ymmärtää, että on viimeinen hetki pakata matkalaukkunsa ja lähteä.
Runon ilmestyessä tammikuussa 1995 Eesti Sõnumid- lehdessä Juhan Viiding oli edellisenä päivänä tehnyt itsemurhan.
Nyt tämän samaisen runoilijan, Juhan Viidingin siskon poika, Indrek Tarand on päässyt Virosta europarlamenttiin. Hän teki sen omalta listaltaan ilman puoluepoliittisia tunnuksia. Indrekin isä Andres Tarand on ollut sosiaalidemokraattien edustajana europarlamentissa. Isä Tarand katsoo tärkeimmäksi ansiokseen europarlamentissa sen, että hän on hidastanut Nord Stream- kaasuputken rakentamista! Miten hän on sen tehnyt, en tiedä. Indrek Tarandin veli Karel Tarand on kulttuurilehti Sirpin päätoimittaja. Vuosia sitten hän oli pääministeri Mart Laarin lehdistösihteeri. Jouduin tekemisiin hänen kanssaan tehdessäni juttua Turun Sanomiin niin sanotuista ”miehityskorvauksista”. Karel Tarand aloitti vastauksen reippaasti: ”Kommunistit pitäisi viedä saunan taakse ja ampua”. Tunsin niin hirveää häpeää tämän lehdistösihteerin lausunnoista, että en koskaan kehdannut siteerata häntä julkisesti missään. Karel Tarand ei pitkään viipynyt Laarin lehdistösihteerinä.
Indrek Tarand ei poikkea veljestään. Pronssiyön jälkeen hän verenhimoisesti vaati kaikkia mellakoineita venäläisiä nuoria maasta karkotettavaksi. Indrek Tarand on pesunkestävä nationalisti, Viron oman Mannerheimin, kenraali Johan Laidonerin museon johtaja, sotahullu ekstremisti. Nyt tämä poliittinen huligaani etsii europarlamentissa kotia. Hän on ilmoittanut liittyvänsä Vihreisiin.
Kolumnisti Kaspar Näf (PM 11.06.09) antaa kyynisen ohjeen Tarandille. Tämän tulisi Vihreiden ryhmässä varmistaa, että latvialainen Tatjana Zdanoka heitetään ulos Vihreistä. Zdanoka on tunnetusti puolustanut venäläisten oikeuksia Baltiassa.
”Siten Tarand parhaiten puolustaisi Viron etuja”, Näf kirjoittaa.
Suomalaisilla mepeillä on paljon töitä Baltian demokratiavajeen poistamiseksi. Otan osaa.
Tarandien perhetarina näyttää virolaisen intellektuellisuvun tragedian nykyisessä nationalistisessa ilmapiirissä. Menestystä politiikassa ei tule ilman räikeitä venäläisvastaisia lausuntoja.

3 kommenttia:

Suomen kirjoitti...

Aika hoitaa Viron demokratiavajeen.
Demokratiavajeen poiston Euroopanennätys taisi syntyä DDR:n luhistuttua.
Proletariaatin diktatuuri ei vain jostain syystä toiminut tai jätkät kännipäissään pilasivat koko homman.

Renna-Maria kirjoitti...

On seda teed mis käinud tuletoojad
maatasa tahtnud teha igatpidi
köik sööjad joojad piinajad ja poojad
ei ole saanud tee on teisipidi

JUHAN VIIDING

Renna-Maria kirjoitti...

Tunnen perinpohjin Juhan Viidingin alias Jyri Ydin tuotantoa ja minulla oli kunnia tutustua häneen 80luvulla myös henkilökohtaisesti. On tosi taktiton tuotaa esiin Viidingin nimen tässä mielikuvituksellisessä yhteydessä missä se nyt tässä bloggikirjoituksessa onkin...
Tiedäkö Leena Hietanen mitä tarkoittaa olla kirjoittaja (runoilija, prosaisti, journalisti jne) maassa missä demokratia on vaan unelma? Sitä tiesi Juhan Viiding.