http://leenahietanen.blogit.uusisuomi.fi/2009/08/10/vahin-aanin-brysselissa/
(Apartheid-katsaus viikko 32/2009):
Etelä-Ossetian uunituore valtio piti Brysselissä keskustelutilaisuuden vuoden takaisen Georgian verisen hyökkäyksen muistoksi. Sain yllättäen kutsun osallistua pyöreän pöydän keskusteluun, joten pääsin kuin pääsinkin Brysseliin vähäisestä äänimäärästäni huolimatta.
Vuosi sitten kirjoitimme yhdessä Petri Krohnin kanssa Baltian maiden legitimiteettivajeesta Etelä-Ossetian tilanteen huolestuttamina. Muistutimme, että EU:ssa on kymmenenkertainen legitimiteettivaje Etelä-Ossetiaan verrattuna. Virossa ja Latviassa on yhteensä 600 000 venäläistä vailla EU-kansalaisuutta, kun Etelä-Ossetiassa tilanteen riitti kärjistämään 80 000 etelä-osseettia, jotka eivät enää halunneet mistään hinnasta ottaa Georgian kansalaisuutta. Venäjä ryhtyi jakamaan heille omia passejaan.
Taloustilanteen kärjistyessä kansalaisuusongelma pysyy edelleen ajankohtaisena Baltiassa. En käyttänyt Brysselin lyhyttä puheenvuoroani kuitenkaan muistuttamaan läsnäolijoita EU:n takapihan ongelmista eli EU:n omasta ”Etelä-Ossetiasta”, joka muhii Viron ja Latvian apartheid-valtioissa. Pidin tärkeämpänä puhua suurista linjoista. Pari minuuttia puheaikaa edellyttää täsmäpuhetta.
Suomalaisena ja eurooppalaisena olin huolissani siitä, että ympärillämme käy jo eräänlainen kolmas maailmansota. Venäjävastaisen rintaman muodostavat 1900-luvun pahimmat ja pimeimmät voimat, jotka päätyivät toisen maailmansodan loputtua Yhdysvaltoihin. Nyt käynnissä olevaa sotaa käydään ideologisin asein värivallankumousten kautta ja pääsääntöisesti verettömästi. Ainoan väkivaltaisen poikkeuksen muodosti Georgian sota. Näiden pahuuden voimien päämääränä on kumota toisen maailmansodan lopputulos ja varmistaa voitto Natsi-Saksan liittolaisille. Nämä voimat koostuvat Itä-Euroopan ja Baltian maista. Korostin, ettei nykyinen Saksa kuulu näihin pahuuden voimiin. Nämä pimeät voimat haluavat poistaa Neuvostoliiton toisen maailman sodan voittajien joukosta ja korvata Hitlerin Stalinilla. Historian vääristelijät ja kommunismin fasismiin rinnastajat haluavat viime kädessä kirjoittaa Holokaustin pois eurooppalaisesta historiasta. Kehotin läsnäolijoita olemaan valveilla, sillä käynnissä ovat sodan viime vaiheet. Se näkyy länsimediassa, joka on sotapsykoosissa. Esimerkkinä tästä toin esille BBC:n uutisoinnin Georgian sodasta. Kun BBC vielä sodan alkaessa uutisoi Georgian olleen hyökkääjän, se viikossa käänsi uutisoinnin päälaelleen. Kun yksinkertaiset faktat torjutaan ja niihin suhtaudutaan vihalla, kysymys on sotapsykoosista.
Sain aikamoiset aplodit.
Keskusteluista jäi mieleeni erään venäläisen professorin arvio, että 2100-luku tulee olemaan pienten valtioiden muodostumisen aikaa. Hän siteerasi Bismarckia, jonka mukaan valtioiden pirstoutuminen tuo mukanaan vain verta ja kyyneliä. Samainen professori muistutti, että Neuvostoliitossa perustuslaki oli kaikkein demokraattisin Stalinin aikana! Venäläisten kuunteleminen on kiinnostavaa, sillä he todella näkevät maailman aivan eri tavalla. Moskovalaisen politologian laitoksen varajohtaja Sergei Miheev taas vei keskustelua siihen suuntaan, että kansallisuusriidat Neuvostoliitosta syntyneissä uusissa valtioissa ovat seurausta Neuvostoliiton laittomasta hajoamisesta. Ultranationalismi pääsi vallalla ja se on estänyt demokratian synnyn uusissa valtioissa. Hän piti länsimaisia käsityksiä demokratiasta myös harhaanjohtavina ja pinnallisina. Europarlamentaarikko, latvialainen Tatjana Zdanoka kertoi puolestaan, että Europarlamentissa alkaa pienessä piirissä keskustelu kansojen itsemääräämisoikeudesta. Siis puhutaan Leninistä!
Viime perjantain tilaisuudessa paikalla oli parinkymmenen keskustelijan lisäksi toimittajia, jotka olivat valtaosaltaan ranskankielisiä. Yleisenä havaintoja on todettava, että venäläisten ystävät lännessä ovat todella vähässä: vain minä, Johan Bäckman ja Tatjana Zdanoka. Suomalaisista europarlamentaarikoista saati suomalaisesta mediasta ei tällaisissa tilaisuuksissa Euroopassa kannata edes unta nähdä. Ne nukkuvat.
maanantai 10. elokuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
"Sain yllättäen kutsun osallistua pyöreän pöydän keskusteluun, joten pääsin kuin pääsinkin Brysseliin vähäisestä äänimäärästäni huolimatta."
Ja vielä Venäjän valtion laskuun, eikö?
"Näiden pahuuden voimien päämääränä on kumota toisen maailmansodan lopputulos"
Ja mitenkähän se tapahtuu? Jollet nyt tarkoita Saksan yhdistymistä ja NL:n joukot vetäytyivät pois Saksasta ja Itä-Euroopasta.
"ja varmistaa voitto Natsi-Saksan liittolaisille. Nämä voimat koostuvat Itä-Euroopan ja Baltian maista."
Baltian maat eivät ainakaan olleet Saksan liittolaisia vaan Saksan miehittämiä (NL:n ensimmäisen ja toisen miehityksen välillä).
"Nämä pimeät voimat haluavat poistaa Neuvostoliiton toisen maailman sodan voittajien joukosta ja korvata Hitlerin Stalinilla."
Koska NL:oa ei enää ole olemassa ja sekä Hitler ettö Stalin ovat kuolleet, moinen "halu" lienee lähinnä sinun mielikuvituksessasi.
"kirjoittaa Holokaustin pois eurooppalaisesta historiasta"
Kas kummaa, kuinka juutalaisten kansanmurhaa nyt korostetaan. Aikoinaan NL:ssa ei saanut pihahtaakaan, että uhrit olivat nimenomaan juutalaisia. Esim. Babi Jarin muistomerkillä Kiovassa siitä ei ollut mainintaa.
"Samainen professori muistutti, että Neuvostoliitossa perustuslaki oli kaikkein demokraattisin Stalinin aikana!"
Saattoipa olla paperila, mutta mitä virkaa sillä oli, kun siitä ei yhtäkään kohta toteutettu.
"Moskovalaisen politologian laitoksen varajohtaja Sergei Miheev taas vei keskustelua siihen suuntaan, että kansallisuusriidat Neuvostoliitosta syntyneissä uusissa valtioissa ovat seurausta Neuvostoliiton laittomasta hajoamisesta."
Laittomuus oli kyllä NL:n historian toisessa päässä, sen synnyssä.
NL:n pakkoliitokset, pakkosiirrot ja laiton siirtolaisuus miehitettyille alueille on nuo kansallisuusongelmat luonut.
"Europarlamentaarikko, latvialainen Tatjana Zdanoka kertoi puolestaan, että Europarlamentissa alkaa pienessä piirissä keskustelu kansojen itsemääräämisoikeudesta. Siis puhutaan Leninistä!"
Pikemmin Woodrow Wilsonista. Leninille "kansojen itsemääräämistoikeus oli vain "eroamista yhdistymistä varten".
Lähetä kommentti