keskiviikko 10. joulukuuta 2008

Venäläisille virolaiset nimet

Viron sisäministeriö aikoo helpottaa venäläisten nimien virolaistamista. Sisä- ja alueministeriö valmistelevat Virossa lain muutosta, joka mahdollistaisi sen, että venäläiset voisivat ottaa virolaisen nimen vain sen takia, että he haluavat sopeutua paremmin Viroon. Tähän saakka nimen muutos on mahdollinen muuan muassa, jos vanha nimi on vaikea tai sisältää vaikeasti litteroitavia tai äännettäviä kirjaimia. Venäläiset haluavat yhtenä perusteena virolaistaa nimensä työn saannin helpottamiseksi. Tunnetumpia nimien virolaistajia on Viron vuoden 2001 voittaja-Euroviisun säveltäjä Ivar Must, oikealta nimeltään Igor Tsuganov, Tallinnassa syntynyt, viron kieltä puhuva venäjän-juutalainen. Jalkapalloilija Konstantin Kolbassenko otti vaimonsa nimen ja on nyt Konstantin Nahk. Hän katsoo, että vaimon sukunimi sopii paremmin Viroon. Molodjoz Estonian päätoimittaja Pavel Ivanov suhtautuu lakimuutokseen epäillen. Hänestä Viron valtio ei vieläkään ymmärrä mitään ei-virolaisten ongelmista.
”Keinotekoisia palkintoja tarjoamalla valtio näyttää, ettei vieläkään haluta ymmärtää, mitkä ovat todelliset ongelmat. Se näyttää, että ei-virolaisia ei haluta tänne”, Ivanov sanoo Postimees-lehden haastattelussa. (PM 8.12.2008)
Virolaisille ei vieläkään tule mieleen, että kaikkein tärkeintä olisi antaa venäläisille välittömästi kansalaisuus.
Assimilaatiota on kahdenlaista: vapaaehtoista ja väkivaltaista. Vapaaehtoista se on silloin, kun suomalainen Lauri Harjola lähtee Yhdysvaltoihin ja arvioi menestyvänsä paremmin maassa ottamalla käyttöönsä nimen Renny Harlin. Väkivaltaista se on, kun muuta vaihtoehtoa menestymiseen ei ole. Kuten oikein kiltti natsi asian ajatteli: ”Ei kaikkia juutalaisia tarvitse tappaa. Riittää, kun niidet silmät värjätään siniseksi.”
Tämän oikein kiltin natsin nimi oli Joseph Mengele. Nyky-Viron politiikkaa parhaimmillaan.

3 kommenttia:

lahtari kirjoitti...

Mitä ihmettä? Venäläisethän eivät huolisi kansalaisuutta, vaikka se annettaisiin kultalautasella.

Henaro kirjoitti...

Näitä Viron lainsäädännön epäkohtia pitäisi tuoda esiin kaikkialla. En tajua kuinka EU maa voi sortua tämäntapaiseen laillistettuun syrjintään.

lahtari kirjoitti...

Mihin syrjintään? Siihen että nimien vaihtaminen on sallittua. Pitäisikö nimen vaihtamisen olla venäläisiltä kiellettyä, niin kuin se oli natsi-Saksassa juutalaisilta?