sunnuntai 28. joulukuuta 2008

Apartheid-katsaus Viikko 52

Virolainen sosiologi Rein Ruutsoo arvioi ilmapiirin olevan Virossa vihasta raskas. Hän on huolissaan runoilija Hando Runnelin puheista Viron kansan saastumisesta venäläisten vaikutuksesta. Ongelmana ei Ruutsoon mielestä ole enää virolaisten joka päiväinen ksenofobia vaan sanavaraston muuttuminen yhä räikeämmäksi. Sana ”saastuminen” on hänen mukaansa sidottu maailman historian suurimpaan rikokseen – natsismiin. Viro tarvitsisi Ruutsoon mielestä pikaisesti sovintoa, mutta edessä olevien yhä kasvavien jännitteiden pelossa aika on vain vihasta sakea. Runoilijan lausahdus ei olisi ollut niin huolestuttava, ellei se olisi Ruutsoon mukaan täysin yhden mukainen sen kanssa, miten virolaiset poliitikot itseänsä ilmaisevat.
”Virallisen integraatiopolitiikan ohessa poliitikot ovat lausahtaneet uskomattomia asioita vieden viimeisenkin uskottavuuden retoriikastaan”, Ruutsoo kirjoittaa.
Ruutsoo tuo näytteet: presidentti Toomas-Hendrik Ilveksen lausahdus venäjän kielestä kuin ”miehittäjien” kielestä, opetusministeri Tõnis Lukaksen toivomus, että ei-kansalaiset voisivat muuttaa Virosta menemään, puolustusministeri Jaak Aaviksoon pelottelu sillä, että elleivät virolaiset aseistaudu hampaisiin saakka, Viron venäläiset toimittavat virolaiset juuri kohta Siperiaan ja johtavan hallituspuolueen kansanedustaja Jaanus Rahumäen puolustus Hando Runnelin rasistisille lausahduksille kuin runoilijan runolliselle ilmaisulle. Ruutsoo pitää Rahumäkeä vastuuntunnottomana.
”Koko natsien kieli perustuikin tällaiselle ”runoudelle”, siinä sen terrorikielen noituus olikin. Endlösungiin, lopulliseen ratkaisuun kutsuva kieli, pahimman väkivallan kieli, onkin aina runollinen”, Ruutsoo varoittaa.
Ruutsoon mielestä virolaisten poliitikkojen tulisi etäännyttää itsensä tällaisesta kielestä. Muutoin heiltä puuttuu historian ja todellisuuden taju. Useassa Euroopan maassa poliitikkojen ura loppuisi tällaisen kielen käyttöön.
”Integraatiota ei tarvitse Eurooppa vaan me itse, että jäädä henkiin”, Ruutsoo lopettaa. (EPL 22.12.2008)

Venäläisten kielenkäyttö kovenee myös. Venäjällä suosittua Odnako-ohjelmaa vetävä televisiotoimittaja Mihail Leontjev vaati Venäjää valloittamaan kansallisen turvallisuuden nimissä Baltian maat ja likvidoimaan ”etnisen rikollisuuden” näissä maissa. Hänen mielestään Baltian maiden itsenäisyys ei ole perusteltu. Enemmistö paikallisista äänestäjistä on Leontjevin mielestä natseja.
”Natsit ovat ihmisiä, joiden kanssa ei voi harrastaa normaalia kanssakäymistä eikä heille voi antaa tavanomaisia oikeuksia”, Leontjev sanoi Nisni-Novgorodissa pidetyssä seminaarissa.
”Heitä täytyy ampua. Kuula on ainoa argumentti natseja varten”, hän lisäsi. (EPL on-line 22.12.)

Virolaiset tulevat niin halutessaan hyvin toimeen venäläisten kanssa. Suomalainen Fortum on palkannut virolaisia johtamaan omia tytäryhtiöitään Venäjällä. Kuusi virolaista asiantuntijaa kunnostaa lämpölaitoksia eri puolilla Venäjää Fortumin palkkalistoilla. ”He tuntevat suomalaisia paremmin paikallisen kulttuurin ja venäläisen sielun”, Eesti Päevaleht kirjoittaa.
Yksi heistä, Toomas Niinemäe kertoo, että häntä luullaan suomalaiseksi, joka puhuu erittäin hyvää venäjän kieltä. Häneen on suhtauduttu äärimmäisen positiivisesti. (EPL 22.12.)

Ei kommentteja: