sunnuntai 21. joulukuuta 2008

Apartheid-katsaus/Viikko 51


Viro pitää venäläisiä yhä leirillä. Tallinnan lähellä Harkun leirillä odotti joulun tuloa 12 pidätettyä. Leiriläisistä seitsemän oli Venäjän kansalaisia, yksi Kazakstanin kansalainen, yksi Adzerbaidzanin ja yksi Ukrainan kansalainen. Kahden kansalaisuutta kansalaisuusvirasto ei osannut kertoa. Harkun leirille joutuvat henkilöt, joille Viro kieltäytyy antamasta oleskelulupaa. Kaikkiaan tällaisia henkilöitä on hiukan yli sata. Usealla on perheet Virossa. Tunnetuimmat tapaukset ovat sotilaseläkeläisiä. Leirillä oli muun muassa Ljuba Mikolenko, joka ei aviomiehensä sotilasuran takia omaa Virossa minkäänlaisia oikeuksia hakea kansalaisuutta. Mikolenkolla on kaksi aikuista lasta Virossa. (Kuva leiriltä 18.12.)

Latviassa 11000 ihmistä on allekirjoittanut internettisivustolla petitiononline.com vetoomuksen, missä he toivovat Ruotsin miehittävän Latvian. Vetoomuksessa todetaan, että Latvian valtion olemassaololle ei ole enää perusteita. Allekirjoittaneet haluavat Ruotsin kansalaisuuden, lupaavat noudattaa Ruotsin lakeja ja vastineeksi saada ruotsalaisten kanssa vertaiset oikeudet. (PM 15.12.)

Latvialainen politologi Veiko Spolitis ennustaa ensi kevääksi levottomuuksia Latviaan. Spolitisin mukaan Latvian kasvava työttömyys ja kansan pettymys politiikkaan voivat luoda vallankumouksellisen olotilan, johtaa Latvian hajoamiseen ja Bosnia-Hertzegovinan tapaisen valtion syntyyn. Latvia on jakautunut latvialaiseen oikeistoon ja venäläiseen vasemmistoon. Venäläisten oppositiopuolue ”Yhteisymmärryksen keskus” ei tee yhteistyötä latvialaisen opposition kanssa. Antifasistiseen Yhteisymmärryksen keskukseen kuuluu Latvian sosialistinen puolue, joka vaatii kaikille Latviassa vuonna 1990 vakituisesti asuneille ihmisille automaattista kansalaisuutta. Virossa ei ole yhtäkään puoluetta, joka lupaisi venäläisille automaattista kansalaisuutta. (PM 15.12.)

Virolainen kirjailija Hando Runnel varoittaa venäläisen vähemmistön tuhoavan Viron kansan.
”Jos he tulevat siihen, miksi heidän pitäisi säilyttää se, mitä heillä kotona oli? Menköön kotimaahansa takaisin....Kansa, joka saastutetaan toisella kansalla, kuolee sukupuuttoon”, Runnel sanoi Viron radion haastattelussa. Venäläinen egyptologi Sergei Stadnikov kommentoi artikkelissaan ”Tavallinen russofobia” Hando Runnelin mielipiteitä vain ”patologisia etnokeskeisen maailmakatsomuksen tuotteiksi, joiden lausuja päätyisi lännessä intellektuaaliseen paariaan. Virossa siitä ei ole pelkoa”, hän kirjoitti Eesti Ekspressissä. (EPL 13.12. ja EE 15.12.)

Viron hallitus antoi kolmelle ihmiselle kunnianosoituksena Viron kansalaisuuden. Yksi saajista on Venäjällä asuva venäläinen korkeushyppääjä Tatjana Kivimägi, joka on naimisissa virolaisen miehen kanssa. Kivimägi siirtyy edustamaan Venäjän sijasta Viron maajoukkuetta. Muut kunniakansalaisuuden saaneet olivat laivatelakka BRLT:n markkinointijohtaja Fjodor Kivits ja virolais-tsekkiläisen kauppakamarin johtaja Igor Burlakov, joka on julkaissut venäjäksi virolaisten kirjailijoiden teoksia. Kunniakansalaisuuden saaneiden ei tarvitse suorittaa kieli- eikä perustuslakitestejä. Virossa on edelleen yli 100 000 ei-kansalaista, joille Viron hallitus ei ole aikeissakaan antaa kansalaisuutta ja yli 100 000 henkilöä, jotka ovat olleet pakotettuja ottamaan Venäjän kansalaisuuden Viron kieltäytyessä antamasta heille kansalaisuutta. (PM 19.12.)

1 kommentti:

lahtari kirjoitti...

Miten niin kieltäytyessä? Venäläisethän eivät ottaisi Viron kansalaisuutta vaikka se tuotaisiin kultalautasella?