lauantai 13. joulukuuta 2008

Apartheid-viikkokatsaus

Virossa asuvat venäläiset sotilaseläkeläiset alkavat saada eläkettä myös Viron siviilityövuosistaan. Jotakin parannustakin siis. Tähän saakka noin pari tuhatta Venäjän kansalaista on elänyt Virossa Venäjältä saatavalla sotilaseläkkeellään. Viro on kieltäytynyt maksamasta heille eläkettä heidän siviilitöistään Virossa. Viro ja Venäjä valmistelevat parhaillaan asiasta sopimusta. Virossa se merkitsee budjettiin noin 64 miljoonan kruunun eli noin neljän miljoonan euron menoerää. Keskimäärin venäläinen sotilaseläkeläinen tulee saamaan noin 2675 kruunua eli 170 euroa kuukaudessa lisää eläkettä Virosta. Viro on laskenut sotilaseläkeläisiksi myös armeijan palveluksessa olleiden miesten vaimot ja heidän lapsensa. Viro ei koskaan antanut heille oikeutta Viron kansalaisuuteen. (PM 11.12.2008)

Venäjänkielinen MK-Estonija kertoi perjantain pääjutussaan otsikolla ”Patriotismista idiotismiin” venäjänkielisen koululaisen vaikeuksista vironkielisessä koulussa. Tyttö oli käyttänyt välitunnilla venäjän kieltä opettajan kuullen ja saanut opettajalta varoituksen venäjän kielen käytöstä. Vironkielisessä koulussa ei opettajan mukaan saisi ollenkaan puhua venäjää. Koulun johto on nyt puolestaan pannut opettajan kuriin. Hänen katsotaan liioitelleen ”integraatiota”. (MK-Estonija 12.12.2008)

Talousvaikeudet ovat iskeneet Tallinnassa venäjänkieliseen väestöön. Soppakeittiötä Tallinnassa pitävän Pelastusarmeijan Viron johtaja Inge Ojalan mukaan valtaosa ruoka-avun tarvitsijoista on venäläisiä. ”En sanoisi, että ihmisillä on tyhjä vatsa. He ovat suorastaan nälkiintyneitä. Viime talvena meillä kävi päivässä 70-80 ihmistä, tänä vuonna heitä on jo 250 ihmistä.” (PM 13.12.2008)

Kaikki venäläiset eivät kuitenkaan aio kuolla nälkään. Narvassa vaikeuksissa oleva Kreenholmin tekstiilitehdas vaihtoi johtajaa. Ruotsalainen omistaja Borås Wäfveri antoi potkut suomalaiselle johtajalle ja palkkasi tilalle venäläisen. Uusi johtaja, Igor Polestsuk, lupaa lopettaa tappiolliset sopimukset Marimekon kanssa ja ryhtyä katselemaan Venäjän markkinoille. Seuraava kysymys on, millä puolen rajaa Kreenholmin kannattaa olla? Pitäisikö Venäjän rajan olla silloin Tallinnassa Lasnamäellä? Narvassa 98 prosenttia asukkaista on venäläisiä. (Äripäev 10.12.2008)

Max Jakobsonin totuuskomissio tuotti pettymyksen virolaisille. Komission toimitusjohtaja Toomas Hiio valittaa, ettei kommunismin rikoksia voi rinnastaa natsismin rikoksiin. ”Joudumme tekemään eron näiden kahden välillä. Voi olla, ettei se miellytä meitä, mutta ongelman ydin on siinä, että Hitlerin Saksa hävisi toisessa maailmansodassa, antautui ehdoitta ja tuomittiin Nürnbergin kansainvälisessä oikeudessa syylliseksi”, Hiio sanoo.
Nürnberg jäi kansainvälisesti tunnustetuksi oikeudelliseksi toimenpiteeksi, jolle perustuu joukko muita kansainvälisen oikeuden dokumentteja.
”Kommunismin rikoksista ei ole yhtäkään tällaista dokumenttia, minkä takia kommunismin rikoksia ei voi tuomita kuten natsien rikoksia”, Hiio valittaa. (PM 10.12.2008)

1 kommentti:

Arto Tuominen kirjoitti...

Kiitos Leena Hietaselle Apartheid-kattauksesta. Lopultakin saamme tietoa siitä mitä Virossa todella tapahtuu!

Arto Tuominen