tiistai 16. joulukuuta 2008

Baltiasta luovutaan ensimmäisenä

Pronssiyön mellakoista syytettynä oleva, Dimitri Klenski (63) hämmästeli tavatessamme, miten niin länsi- kuin itämedia on täydellisesti kadottanut kiinnostuksensa Tallinnassa juuri lopuillaan olevaa oikeudenkäyntiä kohtaan. Hän yhdessä kolmen muun miehen kanssa saattaa saada tuomion mellakoiden organisoinnista. Mihin median kiinnostus katosi?
Klenskin valitus toi elävästi mieleeni erään suomalaisen vakuutusyhtiön johtajan, joka Virossa yritti saada suurta jälleenvakuutusta eräälle virolaiselle yhtiölle. Hän oli epätoivoinen ja kääntyi minun kuin Kauppalehden toimittajan puoleen. Virossa olevat suomalais-ruotsalaiset vakuutusyhtiöt kieltäytyivät jälleenvakuuttamasta virolaista yhtiötä, koska mukana ei ollut suomalaista tai ruotsalaista pääomaa. Virossa olevat saksalaiset vakuutusyhtiöt taas kieltäytyivät vakuuttamasta virolaista yhtiötä, koska maailmalla tapahtuneet katastrofit kuten 9/11 olivat vieneet niiden rahat. Mies totesi lakonisesti: ”Baltiaan ei ole kukaan sitoutunut tosissaan. Kun vaikeuksia tulee, täältä vetäydytään ensimmäisenä.”
Ajat ovat kovat. Baltiasta luovutaan ensimmäisenä. Kuten Klenski valitti, edes Venäjä ei ole enää kiinnostunut Baltian tapahtumista.
Minun kiinnostukseni pronssiyön oikeudenkäyntiä kohtaan on lievä, koska pidän sitä näytösoikeudenkäyntinä. Syytös, että mellakat olisivat olleet etukäteen organisoituja, on absurdi. Olin itse kadulla näkemässä, kuinka ne syntyivät spontaanisti. Pikkupojat varastivat ensin R-kioskista karkkia ja sitten alkoholikaupasta viinaa ja alkoivat lyödä ikkunoita rikki niin oikealta kuin vasemmalta.

Ei kommentteja: