Norjalais-ruotsalainen Dag Kirsebom ja italialais-saksalainen Claudio Zucchelli kirjoittivat kirjan, ”Hard Landing, the fairy tale of rise and fall of the Estonian Economy” omista kokemuksistaan Virossa 2000-luvulla. Kirsebom on it-yrittäjä, Zucchelli kiinteistösijoittaja. Molemmat ovat nähneet aitiopaikalta kuplatalouden synnyn, kuten he näkemäänsä nimittävät. Kirsebom työllisti virolaisia yrityksessään, joka teki alihankintaa Norjaan, Ruotsiin ja Englantiin. Zucchelli puolestaan toimi kiinteistömarkkinoilla. Aluksi kaikki on hienoa. Viron kauniit naiset saavat ansaitsemansa suitsutuksen ja toistuvan maininnan. Teksti muuttuu kuitenkin nopeasti pisteliääksi. Paratiisissa on sittenkin käärmeitä.
Viron talouden ylikuumenemisen syiksi kirjoittajat löytävät osittain samat syyt kuin Ruotsissa ja Suomessa 1980-90-lukujen taitteessa. Pankit löysäsivät liikaa lainan antoa. Lainalla hankittiin asuntoja, sitä käytettiin myös kulutukseen kuten hienoihin autoihin. Talouskasvu olikin lainattua rahaa kiinteistöihin sijoitettuna eikä vientiteollisuutteen panostettu. Virossa kuplatalouden puhkeamista auttoi kaksi asiaa: pronssisotilaan siirto ja maailman talouden jäähtyminen. Lama on siis kotimaista ja ulkomaista alkuperää. Se tekee Viron talouskriisistä vaikeamman kuin muualla. Virossa ei voida puhua kuplan pehmeästä puhkeamisesta vaan kaikki tapahtuu kovimman kautta.
Kiinteistömarkkinoiden kuumeneminen näkyi tavasta, jolla virolaiset kiinteistövälittäjät suhtautuivat ulkomaisiin investoijiin kuplan ollessa pahimmillaan. Miljoonan kruunun, 64 000 euron, investoijan kanssa ei haluttu edes keskustella. Viroa vaivasi myös työvoimapula. Työntekijöillä ei ollut mitään työpaikkauskollisuutta, vain raha ratkaisi. Kuplatalous näkyi myös turismitaloudessa. Ravintoloissa ja hotelleissa palvelu romahti työvoimapulan ollessa pahimmillaan.
Kirsebom ja Zucchelli aloittivat Virossa yrittäjinä 2002-2003. He ovat nähneet vain rahan virtaavan pankeista Viron talouteen. Se vääristää hiukan heidän käsitystään virolaisten elämisestä vain lainarahalla. Heiltä puuttuu kokonaan näkökulma monopolileikkiin eli yhteisen sosialistisen omistuksen siirtymisestä yksityisiin taskuihin. Virossa on runsaasti omaa rahaa, joka on tullut markkinoille omaisuuden palautuksista ja yksityistämisestä. Tämän rahan osuuden Kirsebom ja Zucchelli kokonaan unohtavat. Kirja antaa hiukan liian synkän kuvan Viron lainatilanteesta.
Viro pelastuu kriisistä panostamalla vientiteollisuuteen ja Venäjän markkinoille. Kirjoittajat kehottavat Viroa unohtamaan ylpeytensä ja pelastamaan suhteet Venäjään. He muistuttavat, että talouden kasvaessa Viron on tuotava työntekijöitä ulkomailta, Ukrainasta ja Valko-Venäjältä. Viron talous ei kestä kasvua, koska maassa ei ole työvoimaa.
Claudio Zuchelli ja Dag Kirsebom: Hard Landing. 116 s. Hinta 155 EEK. Kustantaja: Beautiful People OÜ. 2008.
Kirjaa voi tilata osoitteesta:
www.hardlanding.ee
tiistai 20. tammikuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti