keskiviikko 21. tammikuuta 2009

Evening Standard ja Marlekov

Mitä yhteistä on englantilaisella sanomalehdellä The Evening Standardilla ja Moskovassa ammutulla asianajaja Stanislav Marlekovilla? Boris Berezovski.
Mielenkiintoinen uutinen Englannista. Venäläinen miljardööri Aleksandr Lebedev ostaa sikäläisen sanomalehden, The Evening Standardin. Uusi omistaja ei ole aivan uunituore lehden omistaja. Hän omistaa Venäjällä osan lehdestä, jonka nimi on Novaja Gazeta. Me tiedämme jo vanhastaan, että Novaja Gazetan kuuluisin toimittaja oli edesmennyt, ammuttu Anna Politkovskaja.
Lebedevillä on KGB-tausta. Kiinnostava kysymys on, ketkä ovat Lebedevin tukijoukot Lontoossa? Miten hän suhtautuu Moskova-vastaiseen terroristisoluun, Boris Berezovskiin ja Ahmed Zakajeviin? Onko hän heidän kaveri?
Boris Berezovskin nimi oli esillä jo Politkovskajan murhan yhteydessä. Hän on ilmoittanut haluavansa kaapata vallan Venäjällä. Mikään ei ole ollut tehokkaampaa Venäjän mustamaalausta kuin ihmisoikeustaistelijoiden murhaaminen ja murhauttaminen. Entisenä lehtimogulina Berezovski tietää, miten tärkeää on omistaa lehti, että voi edistää omaa asiaansa. Berezovski osaa oivallisesti käydä Venäjän vastaista taistelua lännen mediassa. Hän tietää, miten russofobia kukkii lehdistössä maailmanlaajuisesti. Millekään uutiselle ei ole niin helppo löytää palstatilaa kuin Venäjällä tapahtuville toimittajamurhille tai niin sanottujen ihmisoikeustaistelijoiden kiusaamisille. Esitin jo Politkovskajan murhan yhteydessä epäilyn, että murhan takana on taistelu Venäjästä ja tilaaja on Boris Berezovski. Juttu julkaistiin Journalistilehdessä.
Kiinnostavaa, että aikana, kun printtimedia alkaa voida yhä huonommin, venäläinen investoi sanomalehdistöön Englannissa. Lehden ostajalla täytyy olla hurja usko median merkitykseen tai sitten hän tietää saavansa sinne uutisia. Kuten nyt Stanislav Marlekovin murha! Vaikea uskoa, että lehtikauppa olisi syntynyt ilman konsultointia Boris Berezovskin kanssa. Talouslaman iskiessä myös Venäjälle Berezovski näkee taas tilaisuutensa tulleen ryhtyä epästabiloimaan Venäjää murhauttamalla viattomia. Lehti Englannissa on erinomainen valtataistelun apuväline. Tulemme lukemaan entistä Venäjä-vastaisempaa englanninkielistä lehteä.
Media alkaa olla täydellisesti valjastettu informaatiosotaan. Journalismi katoaa.

Ei kommentteja: