perjantai 23. tammikuuta 2009

Apartheid-katsaus viikko 4/2009:

Virolaiset puna-armeijan puolella taistelleet veteraanit eivät häpeä taisteluaan fasismia vastaan. Tallinnan venäjänkielisen esikaupungin, Maardun, veteraanijärjestö juhlisti viikonloppuna Viron 8. kivääripataljoonan Velike Lukissa saavuttamaa voittoa Natsi-Saksasta. Veteraanit pahoittelivat, että heitä pidetään Virossa ”miehittäjinä”.
”Punaveteraanit ovat ylpeitä elämästään ja taistelustaan fasismia vastaan eivätkä katso pettäneensä Viroa”, veteraanien edustaja Vladimir Zaitsev sanoi Pihkovan uutisportaalille Lenta. (EPL online 20.01.2009)

Ei-kansalaisille opetetaan Viron historiaa uuden filmin avulla. Viron integraatiovirasto sai valmiiksi dvd:n, jota jaetaan ei-kansalaisille perustuslaki- ja kansalaisuuskokeeseen valmentavilla kursseilla. Uudessa filmissä Viro on Neuvostoliiton ”miehittämä”. (Postimees 21.01.2009)

”Ulkomaalaiset Virossa olivat kuin keskellä kylmää sotaa; he yleensä pitivät molemmista puolista, ja toivoivat oman bisneksensä takia, etteivät jännitteet kasvaisi. Mutta helppoa ei ollut jäädä puolueettomaksi, pienessä yrityksessä oli vaikeaa sekoittaa työntekijöitä molemmista kulttuureista, juhlissa oli sopimatonta kutsua vieraita molemmista etnisistä ryhmistä. Tämä oli yksi suurimmista ongelmista ulkomaalaiselle Virossa.”
”Pinnalta näytti kuin etniset venäläiset olisivat vuosi vuodelta yhä enemmän sopeutuneet virolaiseen yhteiskuntaan, esimerkiksi viron kieltä puhuvien venäläisten määrä kasvoi nopeasti. Vastoin tervettä järkeä näytti siltä, että mitä korkeammaksi elintaso nousi, molemmat puolet suhtautuivat toisiinsa luotaantyöntävämmin ja vastentahtoisemmin. Siten pinnan alla jännitteet saavuttivat kiehumispisteen ja tarvittiin vain tekosyy räjähdykseen. Pronssisotilaspatsas täytti täydellisesti sen tehtävän”, Caludio Zucchelli ja Dag Kirsebom kirjassaan Hard Landing (2008) virolaisten ja venäläisten suhteista. (ss. 68-69)

Irakin miehityksen loppuminen Viron joukkojen osalta herättää Virossa pelkoa, että maan mahdollisuudet näyttää uskollisuutta amerikkalaisille vähenevät.
”Virolle on aukaistu mahdollisuuksien ikkuna, jota tulee käyttää, jotta voimme sopia jatkossa sotilaallisen yhteistyön Yhdysvaltojen kanssa – meille kaikkein oleellisimman strategisen liittolaisen kanssa kaikkein tärkeimmissä sotilaallisissa operaatioissa”, Viron turvallisuustutkimuslaitoksen tutkija Indrek Elling kirjoittaa.
Viro päätti torstaina 22. tammikuuta lopettaa joukkojen lähettämisen Irakiin, koska Irakin parlamentti ei enää uudistanut sopimusta virolaisten joukkojen läsnäolosta Irakissa. (Postimees 23.01.2009)

1 kommentti:

Meelis kirjoitti...

"Virolaiset puna-armeijan puolella taistelleet veteraanit. Vladimir Zaitsev"
Virossa asuvat venäläiset eivät ole virolaiset. Vladimir Zaitsev on venäläinen puna-armeijan puolella taistellut veteraani.